Környezetvédelem

Aquacube: a zöld megoldás a világ vízproblémáira

2011.08.04. - 13:41  |  Nincs hozzászólás

A víz elengedhetetlen a földi élethez, és mégis millióknak kell nélkülözniük világszerte. Próbáltad már megkeresni erre a magyarázatot, tudva, hogy a Föld felszínének 71%-át víz borítja?

Természetesen a fő probléma az, hogy ennek a hatalmas vízmennyiségnek csak nagyon kis része iható. A helyzet pedig egyre csak romlik, hiszen a Föld népessége folyamatosan nő, és a növekvő ipar is egyre több vizet fogyaszt.

A különböző gyárak használják el a tiszta víz nagy részét, szennyezett, mérgező vizet adva érte cserébe. Az így kárba vesző víz egészét sajnos nem lehet megtisztítani, de már az is elég lenne, ha az enyhén szennyezett forrásokat újra ihatóvá lehetne tenni. Nos, ez már teljes mértékben lehetséges Hugh O’Donell és Dr. Keith Gavin úttörő találmányának, az Aquacube-nak köszönhetően.

Ez az elképesztő masina képes a szennyezett vizet ihatóvá varázsolni. Ez jó hír minden szomjazó embernek, különösen a fejlődő országokban élő nőknek. Nagyon szomorú látni, hogy kilométereket kell gyalogolniuk, hogy egy kis vizet vihessenek a családjuknak.

A szennyvíztisztító Aquacube-okat konténerekben fogják elhelyezni, ahol minden felszerelés és a működéshez szükséges energia is rendelkezésre áll majd. Természetesen egy nagy víztartály is lesz a konténerekben. Az egész rendszer legnagyobb újítása az, hogy a különböző típusú vizeket különböző módon lesz képes kezelni. A kezelt vizet pedig meg lehet inni, de öntözésre és ipari célokra is felhasználható lesz.

Az Aquacube-ot úgy tervezték, hogy minimális infrastruktúra mellett, a leginkább rászoruló környékeken is használni lehessen. Az Aquacube tökéletes megoldást jelenthet az olyan területeken, mint Afrika, ahol a vízhiány jelenti az egyik legnagyobb problémát. A konténereket a falvak közelében tervezik felállítani, amely így biztosítani tudja majd a tiszta vizet az ott élő emberek számára.

Az Aquacube egyik legnagyobb előnye abban rejlik, hogy gátját szabhatná a vízzel terjedő betegségek által okozott pusztításnak. Köztudott, hogy a vízben lévő kórokozók a felelősek a csecsemőhalálok nagy részéért, de a felnőttekre is veszélyt jelentenek. A tiszta víz biztosítása visszaszorítaná a tífusz, hasmenés és tífusz terjedésének a mértékét.

Forrás: http://www.ecofriend.com

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »