Környezetvédelem

Kártérítés a piszkos tengerért

A szennyezett víz miatt volt tilos a fürdés a Ligur-tengerben egy ideig, az itt nyaralók pedig kártérítést követelnek, amely az első, turisták által benyújtott csoportos kereset Olaszországban.

Egy partközeli magánterületen lévő szennyvízcsatorna csőtörése rontotta el a liguriai tengerparton strandolók nyaralását július 10-én éppen Sestri Levanténál, az egyik legtisztább vizű és a turisták által legszebbnek tartott parton. A polgármester, Andrea Lavarello betiltotta a fürdést a szennyezett szakaszon öt napra. Ezért a fürdéstől megfosztott turisták úgy érzik, kártérítés illeti meg őket. A napernyők alatt azonnal aláírásgyűjtésbe kezdtek, majd ügyvédhez fordultak. Alig egy hónappal a környezetszennyezés után Sestri Levante polgármesteri hivatalába kártérítési kérelem érkezett kétszáznegyvenöt személy részéről.

A magukat sértett félnek tartó strandolók az idén hatályba lépett olasz idegenforgalmi törvényre hivatkoznak, melynek értelmében kártérítést követelhetnek a kifizetett, de elmaradt szolgáltatásért. Hiszen a strandra való belépésért fizettek, fürödni mégsem tudtak – hangoztatta a sajtónak ügyvédjük, aki szerint ügyfelei lelki és testi kárt szenvedtek. Közülük többen éppen akkor vették ki nyári szabadságukat, és az ötnapos fürdéstilalom miatt nem is élvezhették.

“A tilalom nem az egész liguriai tengerre vonatkozott. Arrébb mehettek volna ötven méterrel!” – válaszolta a polgármester, aki szerint kártérítés csak akkor járna, ha az önkormányzat hibájából történik a környezetszennyezés. “Abszurd követelésről van szó, nekem ki fizeti vissza, hogy egyhetes vakációmon végig esett az eső?” –  kérdezte a polgármester. A tengertől megfosztott strandolók azonban nem álltak el szándékuktól, és bíróságra viszik az ügyet.

Forrás: http://www.mti.hu