Környezetvédelem

Kártérítés a piszkos tengerért

2011.08.05. - 14:25  |  Nincs hozzászólás

A szennyezett víz miatt volt tilos a fürdés a Ligur-tengerben egy ideig, az itt nyaralók pedig kártérítést követelnek, amely az első, turisták által benyújtott csoportos kereset Olaszországban.

Egy partközeli magánterületen lévő szennyvízcsatorna csőtörése rontotta el a liguriai tengerparton strandolók nyaralását július 10-én éppen Sestri Levanténál, az egyik legtisztább vizű és a turisták által legszebbnek tartott parton. A polgármester, Andrea Lavarello betiltotta a fürdést a szennyezett szakaszon öt napra. Ezért a fürdéstől megfosztott turisták úgy érzik, kártérítés illeti meg őket. A napernyők alatt azonnal aláírásgyűjtésbe kezdtek, majd ügyvédhez fordultak. Alig egy hónappal a környezetszennyezés után Sestri Levante polgármesteri hivatalába kártérítési kérelem érkezett kétszáznegyvenöt személy részéről.

A magukat sértett félnek tartó strandolók az idén hatályba lépett olasz idegenforgalmi törvényre hivatkoznak, melynek értelmében kártérítést követelhetnek a kifizetett, de elmaradt szolgáltatásért. Hiszen a strandra való belépésért fizettek, fürödni mégsem tudtak - hangoztatta a sajtónak ügyvédjük, aki szerint ügyfelei lelki és testi kárt szenvedtek. Közülük többen éppen akkor vették ki nyári szabadságukat, és az ötnapos fürdéstilalom miatt nem is élvezhették.

"A tilalom nem az egész liguriai tengerre vonatkozott. Arrébb mehettek volna ötven méterrel!" - válaszolta a polgármester, aki szerint kártérítés csak akkor járna, ha az önkormányzat hibájából történik a környezetszennyezés. "Abszurd követelésről van szó, nekem ki fizeti vissza, hogy egyhetes vakációmon végig esett az eső?" -  kérdezte a polgármester. A tengertől megfosztott strandolók azonban nem álltak el szándékuktól, és bíróságra viszik az ügyet.

Forrás: http://www.mti.hu

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »