Környezetvédelem

Rekord mértékben olvadt az Északi-sark júliusban

Két hónap van még az olvadási időszakból, és a tudósok szerint kevesebb jég van már az Északi-sarkon, mint eddig valaha.

A National Snow and Ice Data Center véglegesítette a júliusi mérési adatokat, s a hónap nagy részében akár tizennégy fokkal is melegebb volt, mint általában. Nem meglepő, ez is egy a sok rekord közül az Északi-sark történetében. 2011 júliusában 81 000 négyzetmérföld volt annak a területnek a mérete, amit egy átlagos évben jég borít, most azonban a nyílt víz része lett.

A korábbi olvadási rekordot 2007-ben rögzítették, és ehhez közeli adatokat rögzítettek azóta is. Az Északi-sarkon sokkal tisztábban látszanak az éghajlatban bekövetkező változások, így ez a terület sokkal gyorsabban reagál a globális felmelegedésre, mint a Föld többi része. Ahogy a jég olvad, fogy a fehér felület, amely visszaverné a nap sugarait, s a sötétebb tónusú tenger nyeli el azokat; ez a folyamat gyorsítja az olvadást évről évre.

A fenti képen jól látható, hogy a fiatal jég minden nyáron egyre gyengébb. A kék színnel azokat a területek jelölték, amelyeknek 15 %-át borítja jég, a fehér szín a teljesen jéggel borított részeket jelöli. A viszonylag vékony, egy-két éves jég sokkal könnyebben elolvad, mint a vastagabb, öregebb jég. Az utóbbi időben az öreg, vastag jég is drámai mértékben olvadni kezdett, így a rendszer egyre inkább kiszolgáltatottá válik a klímaváltozásnak.

Az olvadási időszak szeptemberben, az északi-sarki nyár végével fejeződik be. Ekkor lehet csak megállapítani, hogy az olvadás mértéke meghaladja-e a 2007-es évben tapasztaltat. A hosszútávú tendencia azonban egyértelmű, ahogy a diagramm is mutatja: