Környezetvédelem

Tizenöt ötlet, hogy hogyan hasznosítsd újra az újságpapírt

Amerikában több mint 24 milliárd újság jelenik meg egy évben, és nem is ez az egyetlen ország, ahol létezik újságnyomtatás. Az újságok nagy része a kiolvasás után a kukában landol, ami rengeteg tonna elpazarolt papírt jelent évente.

A papír-újrahasznosítás megoldást jelent a problémára, de közel sem ideális megoldást. Egyrészt nem elég hatékony, másrészt a papír-újrahasznosítással csak az eredetinél rosszabb minőségű anyag állítható elő.

Még akkor is rengeteg újságpapír lehet otthon, ha nem is vesszük mi magunk: törékeny dolgokat csomagolnak bele, amit megveszünk, vagy a postaládánkban hagynak néhány szórólapot. Szóval mindegy, hogyan jut hozzánk a sok újságpapír, mindenhogy pazarlásnak számít, ha csak úgy kidobjuk őket.

Ám ahelyett, hogy kidobnánk, használjuk fel a házban, vagy akár a kertben!

1. Takarítsd újságpapírral az ablakot vagy más üvegfelületeket! Az összegyűrt újságpapírt mártsd ecetes vízbe, így vegyszermentesen tisztíthatod meg a ház ablakait.

2. Égesd el! Ahelyett, hogy fával gyújtanál be a kandallóba, összetekert újságpapírt használj. Tábortűzhöz is alkalmas.

3. Használd gaz-akadályként! Tegyél az ágyások alá kiterített újságpapírt, és arra szórd a földet. Ezzel megakadályozhatod, hogy a gyomnövények ellepjék a veteményest.

4. Csomagolj! Nagyon jól néz ki, ha az ajándékok színes újságpapírba vannak csomagolva. Gyerekként imádtam a Vasárnapi Viccekkel becsomagolni az apró ajándékokat.

5. Használd helykitöltőnek! A pukkanós műanyag helyett megvédheted a törékeny tárgyakat a szállítás viszontagságaitól. Beleírhatsz néhány jó tanácsot is, hogy a címzett is újra fel tudja használni az újságpapírt.

6. Hajtogass! Vágj négyzeteket az újságpapírból, és már origamizhatsz is. Csak vigyázz, mert az újságpapír könnyebben átnedvesedik, mint az origaimi papír.

7. Hűtőbe vele! Béleld ki újságpapírral a zöldségtartó alját, így könnyebben tudod tisztán tartani azt. A papír magába szívja a nedvességet és a szagokat.

8. Érlelj gyümölcsöt! Ha esetleg éretlen őszibarackot, avokádót vagy más gyümölcsöt vettél, csomagold újságpapírba, és gyorsabban megérik. Erre a célra a papírzacskó is kiváló.

9. Fényesíts! Hogy visszaad rozsdamentes tárgyid régi ragyogását, finoman törölgesd át nedves újságpapírba csomagolt vattával!

10. Komposztáld! Az újságpapírt nagyon kedvelik a kukacok. Tépd csíkokra, szórd be a komposztálódba, és hagyd, hogy a kis barátaink értékes komposzttá változassák!

11. Készíts papírmasét! Légy kreatív, és változtasd az újságpapírt karkötővé, vagy akár piñatává.

12. Adakozz! A helyi állatmenhelyek fel tudják használni az újságpapírt a ketrecek kibélelésére. Ahol kevesebb pénz van, ott még macskaalomként is hasznosítják. Vagy akár olyan takarékosabb boltoknak is adhatod az újságpapírt, ahol csomagolásra használják fel.

13. Béleld ki vele az alomládát! Ha kiskutyák születnek nálatok, az alomdobozt újságpapírral kibélelve könnyebben tudod takarítani.

14. Csinálj saját papírt! Vedd elő a turmixgéped, és csinálj magad újrahasznosított papírt otthon! A házilag újrahasznosított papírból szép meghívókat készíthetsz. Keverj magokat a papír-pürébe, így a meghívottak el tudják majd ültetni azokat.

15. Sodorj fonalat! Van kézügyességed? Ha még mellé van egy orsód is, akkor készíthetsz fonalat az újságpapírból, így bármit köthetsz, vagy horgolhatsz belőle.

Persze a leghatékonyabban akkor csökkenthetnénk a papírszemetet, ha kevesebb újságpapírt nyomtatnának. Olvashatsz újságot a neten is ahelyett, hogy újságot vásárolnál. A szórólapoktól ennél nehezebb megszabadulni, de reméljük, hogy erre is lesz módunk a közeljövőben!

Te hogyan szoktad újrahasznosítani az újságpapírt? Ha van még ötleted, oszd meg velünk!

Forrás: http://green.yahoo.com