Környezetvédelem

Biztonságos és fenntartható halétel recept a tudatos fogyasztóknak

Amellett, hogy a tengeri halételek népszerűsége csökken, és a természet-, és az élővilágért küzdők csoportja is becsmérli a környezetkárosító halászati szokásokat, így a halimádóknak szüksége van egy alternatív, felelősségtudatos módszerekre.

Ennek a fenséges fogásnak a kipróbálásával nemcsak a fenntartható fejlődés eszméinek megfelelően táplálkozhatnak, hanem jótékony omega-3 zsírsavainak jótékony hatása nemcsak gyulladáscsökkentő, hanem az egészséges emésztéshez is nélkülözhetetlen.

Óriás laposhal filé zöld teás zöldséges húslében

512 kalória, 15 gr zsír, 47 gr protein, 47 gr szénhidrát

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók 4 személyre:

4 db laposhal filé

Durva szemcsés só és őrölt bors

1 csészényi quinoa (dél-amerikai gabonaféle)

2 evőkanál mogyoró olaj

1 db friss gyömbér

1 db kínai kel

1 csészényi szójabab

100 gr shiitake gomba

½ csészényi borsó

1 csészényi lefőzött zöld tea

1 evőkanál szója szósz

1 teáskanál méz

3 db mogyoróhagyma

Bazsalikom

Zöldséges húslé

Elkészítés:

  • Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Sózzuk, borsozzuk a lepényhalat.
  • Egy közepes méretű edényben forraljunk fel 2 csésze vizet. Forrásnál adjunk hozzá sót, majd a csészényi quinoat, majd pároljuk addig, amíg a quinoa megpuhul – körülbelül 15 perc szükséges hozzá. Majd vegyük le a tűzről és tegyük félre.
  • Ezalatt egy nagyméretű serpenyőben forrósítsunk fel olajat. A halfilék mindkét oldalát süssük arany barnára, nagyjából 2-3 percig. Szedjük ki a halakat a serpenyőből, és helyezzük egy tűzálló edénybe, majd süssük 8-10 percig, amíg teljesen meg nem puhul.
  • Abba a serpenyőbe, amiben a halat sütöttük, adjuk hozzá a gyömbért, a kínai kelt, a szójababot, a shiitake gombát, borsót, közepes lángon, folyamatos keverés mellett főzzük 3 percig, majd adjuk hozzá a zöld teát, a szója szósz és a mézet. Addig főzzük, amíg a szójabab meg nem puhul. Tegyük a felszeletelt mogyoróhagymát a serpenyőbe. 4 mélytányérba tálaljuk a húslevet és a zöldségeket. Helyezzük a tetejére a friss filét és hintsük meg bazsalikommal.
  • Ízesítsük a quinoat sóval, ha szükséges, külön tálban tálaljuk. Fogyasszuk egészséggel!

Forrás: http://www.wholeliving.com