Környezetvédelem

Biztonságos és fenntartható halétel recept a tudatos fogyasztóknak

2011.08.14. - 19:10  |  Nincs hozzászólás

Amellett, hogy a tengeri halételek népszerűsége csökken, és a természet-, és az élővilágért küzdők csoportja is becsmérli a környezetkárosító halászati szokásokat, így a halimádóknak szüksége van egy alternatív, felelősségtudatos módszerekre.

Ennek a fenséges fogásnak a kipróbálásával nemcsak a fenntartható fejlődés eszméinek megfelelően táplálkozhatnak, hanem jótékony omega-3 zsírsavainak jótékony hatása nemcsak gyulladáscsökkentő, hanem az egészséges emésztéshez is nélkülözhetetlen.

Óriás laposhal filé zöld teás zöldséges húslében

512 kalória, 15 gr zsír, 47 gr protein, 47 gr szénhidrát

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók 4 személyre:

4 db laposhal filé

Durva szemcsés só és őrölt bors

1 csészényi quinoa (dél-amerikai gabonaféle)

2 evőkanál mogyoró olaj

1 db friss gyömbér

1 db kínai kel

1 csészényi szójabab

100 gr shiitake gomba

½ csészényi borsó

1 csészényi lefőzött zöld tea

1 evőkanál szója szósz

1 teáskanál méz

3 db mogyoróhagyma

Bazsalikom

Zöldséges húslé

Elkészítés:

  • Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Sózzuk, borsozzuk a lepényhalat.
  • Egy közepes méretű edényben forraljunk fel 2 csésze vizet. Forrásnál adjunk hozzá sót, majd a csészényi quinoat, majd pároljuk addig, amíg a quinoa megpuhul – körülbelül 15 perc szükséges hozzá. Majd vegyük le a tűzről és tegyük félre.
  • Ezalatt egy nagyméretű serpenyőben forrósítsunk fel olajat. A halfilék mindkét oldalát süssük arany barnára, nagyjából 2-3 percig. Szedjük ki a halakat a serpenyőből, és helyezzük egy tűzálló edénybe, majd süssük 8-10 percig, amíg teljesen meg nem puhul.
  • Abba a serpenyőbe, amiben a halat sütöttük, adjuk hozzá a gyömbért, a kínai kelt, a szójababot, a shiitake gombát, borsót, közepes lángon, folyamatos keverés mellett főzzük 3 percig, majd adjuk hozzá a zöld teát, a szója szósz és a mézet. Addig főzzük, amíg a szójabab meg nem puhul. Tegyük a felszeletelt mogyoróhagymát a serpenyőbe. 4 mélytányérba tálaljuk a húslevet és a zöldségeket. Helyezzük a tetejére a friss filét és hintsük meg bazsalikommal.
  • Ízesítsük a quinoat sóval, ha szükséges, külön tálban tálaljuk. Fogyasszuk egészséggel!

Forrás: http://www.wholeliving.com

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »