Környezetvédelem

Az északi-tengeri olajszivárgás a Mexikói-öbölben történt katasztrófát idézi

2011.08.15. - 16:05  |  Nincs hozzászólás

A Shell elismerte, hogy az északi-tengeri Gannet Alpha olajtoronyhoz kapcsolódó olajvezetéken szivárgást észleltek. A tenger mélyén lévő vezetéken keletkezett szivárgás kapcsán mind a brit, mind az európai sajtó a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófát kezdte emlegetni. Azonban ezúttal nem a BP-ről van szó.

Habár egy szivárgás-elhárító hajó már készenlétben áll, a Shell azt állítja, hogy teljesen kézben tartják az ügyet. Akkor kezdték el keresni a repedés pontos helyét, amikor egy olajfoltot észleltek az olajplatform közelében, kb. 180 km-re Abberdeen keleti partjától.

A víz alatti kút működését azonnal leállították, és kiürítették a vezetéket, így megakadályozták, hogy nagy mennyiségű olaj kerüljön a tengerbe, vagyis hogy hasonló katasztrófa következzen be, mint tavaly. Ez a kút csak 95 méterre van a víz felszíne alatt, a Mexikói-öbölben lévő kút ennél jóval mélyebben feküdt.

A The Guardian a brit Zöld Párt vezetőjét, Patrick Harvie-t idézte, aki szerint elengedhetetlen, hogy a Shell folyamatosan tájékoztassa a hatóságokat és a médiát, „mert ez az, amit a BP tavaly elmulasztott a Mexikói-öbölben bekövetkezett katasztrófa során.”

A BBC a skót miniszterelnököt, Alex Salmondot kérdezte, aki az olajömlés mértékét illetően a következőket mondta: „Összehasonlítva a két olajszivárgás mértékét, az Északi-tengerbe most nagyjából 100 tonna olaj ömlött, a Mexikó-öbölbe pedig fél millió tonna.”

A német napilap, a Tagesspiegel az összes északi-tengeri olajtoronynak címezte a kérdést: „Nem lehet, hogy az északi-tengeri olajipar infrastruktúrája elavulttá és veszélyessé vált?” A Shellnek januárban kellett bezárnia a Bravo-platformot, mert leesett róla egy darab. Mind a négy olajtornyot mostanában zárják vagy zárták be, hogy kritikus hibákat javítsanak ki rajtuk.

Az északi-tengeri olajmező a Shell és az amerikai Exxon tulajdonában áll. Ez utóbbi Európában Esso néven működik, és a Shell üzemelteti.

Forrás: http://www.treehugger.com

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »