Környezetvédelem

A komposztáló WC-vel milliókat spórolhatnának a városok a szennyvízelvezetésen?

2011.08.24. - 11:58  |  Nincs hozzászólás

Biztosan sok csináld magad, low-tech ötletet ismerünk arra nézve, hogy mihez kezdjünk az emberi ürülékkel. De hallunk olyan megoldásokat is, amik ezeknél egy kicsit komolyabbak. Volt már arról hír, hogy nagy irodaházak lecsatlakozhatnak a szennyvízhálózatról a komposztáló vécének köszönhetően.

Vagy például, hogy a high-tech komposztáló WC-k hamarosan egy átlagos háztartás részei lehetnek. Ezek mind-mind olyan ötletek, amelyek az emberi ürülék kínzó problémájára próbálnak megoldást nyújtani. És manapság egyre többen igényelik, hogy újabb szennyvíztelepek építése helyett környezetkímélőbb megoldást találjanak a problémára, ilyen például a komposztáló WC.

A washingtoni Oak Harbor vezetősége épp most készül belevágni egy új szennyvíztelep építésébe, melynek költségei több százmillió dollárra rúgnak. A SeattlePI szerkesztősége szerint pedig épp ez lenne a legmegfelelőbb alkalom, hogy komposztáló WC-be fektessenek. A költségek ez esetben nagyjából egymillió dollárnál megállnának. És a megtakarítások nem pusztán pénzben mérhetőek lennének. A SeattlePI a következőket írja:

A komposztáló WC-k folyamatos karbantartást igényelnek, amit vagy a használó végez el, vagy díj ellenében a város emberei. Így munkahelyeket lehetne teremteni, és közel sem kerülne annyiba, mint egy új szennyvíztelep.

Ráadásul rengeteg vizet lehetne megtakarítani. Több millió vécélehúzást lehetne megspórolni, ami felbecsülhetetlen mennyiségű vizet jelent. Ráadásul Oak Harbor egy sziget, ahol egyetlen víztározó gondoskodik a lakosság vízellátásáról, és egy vezeték, ami a szárazföld felől szállítja a vizet.

Vajon ez is egy újabb vágyálom, ami sosem valósul meg, vagy egy reális megoldás a problémára? És ha Oak Harborban működne a rendszer, vajon máshol is követnék a példát?

Érdemes észben tartani, hogy az ürüléknek is megvan a maga ára, és lehet, hogy nem éri meg. Azon kívül, hogy drága, a benne lévő tápanyagokat is elpazaroljuk. Rengeteg lehetőség van a probléma megoldására, csak rajtunk múlik, hogy melyiket választjuk.

Forrás: http://www.treehugger.com

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »