Környezetvédelem

Regionális hulladékgazdálkodási társulás alakult a Homokhátságon

Nyolcvankét Csongrád, Bács-Kiskun és Baranya megyei település részvételével megalakult szerdán a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Csongrádon.

A társulás célja, hogy továbbfejlessze a Dél-Alföld egyik legnagyobb – 11,2 milliárd forintos – környezetvédelmi beruházással létrejött,  három éve működő Homokhátsági Hulladékgazdálkodási Rendszert – mondta Kőrősi Tibor (Fidesz) csongrádi polgármester a társulás alakuló ülését követően az MTI-nek.

A társulásban résztvevő települések közös pályázatot nyújtottak be a térségben lerakásra kerülő hulladék mennyiségének csökkentésére és az újrahasznosítás arányának növelésére. A közös pályázat az első fordulóban nyert, így mintegy 88 millió forintos költséggel elindultak az előkészítő munkák. Decemberig elkészítik a várhatóan 2,7 milliárd forintos beruházás megvalósíthatósági tanulmányát és a terveket – közölte a politikus.

A projekt célja, hogy a gyűjtési és szállítási rendszer – ezen belül is a szelektív gyűjtés – valamint a hulladékkezelő központok telepi technológiái úgy alakuljanak át, hogy a gazdaságos üzemeltetés és a lakossági igények maximális kiszolgálása mellett az Európai Uniós irányelveknek is maradéktalanul megfeleljen. A tervek szerint 2012-re befejeződő fejlesztés eredményeként a térségben keletkező hulladék 22 százalékát szelektíven gyűjtik és újrahasznosítják, a szerves hulladék jelentős része nem a hulladéklerakókba kerül majd, hanem komposztálják, az éghető anyagokból pedig energiát állítanak elő.
A fejlesztés részeként mechanikai-biológiai előkezelő épül a Vaskúti, Felgyői és Kiskunhalasi Regionális Hulladékkezelő Központokban, valamint zöldhulladék és más gyűjtőjárműveket vásárolnak.

Forrás: http://www.mti.hu