Környezetvédelem

A széndioxid kvótából még idén támogathatók a lakosság energia-megtakarító beruházásai

Ha az idén még tud széndioxid-kvótát értékesíteni a kormány, akkor folytatódik az a családi házas korszerűsítési program, melynek 1,6 milliárd forintját az érdeklődők három nap alatt lejegyezték - mondta Bencsik János, klíma- és energiaügyi államtitkár csütörtökön Tatabányán, a XVIII. Vértes Expo megnyitóján.

A politikus hozzátette, hárommilliárd forintos keretösszeggel új pályázat kiírásán is dolgoznak, mely a használati melegvíz napenergiával történő előállításához  nyújt támogatást. A tárca számításai szerint az október közepén megjelenő pályázat révén 5-6.000 háztartásban lehet a fejlesztést megvalósítani.

Bencsik János a távhőárakról elmondta, hogy a termelők és a szolgáltatók indokolt és elismert költségei magasabbak, mint maguk az árak, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a távhőszektorban a fűtési idény elején áremelésre kell számítani, noha a piac ezt indokolná.

Az államtitkár rámutatott, kormányzati oldalról keresik a megoldást, mellyel kordában lehet tartani az árak alakulását, mert mint mondta; “a termelőket és a szolgáltatókat tartósan nem lehet veszteséges üzemmódra késztetni, de a távhő- és a gázfogyasztók jelentős része szociális problémáiból fakadóan nem tudja a piaci árakat megfizetni”.

Forrás: http://www.mti.hu