Környezetvédelem

Szeptember elsején megkezdi működését az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség

2011.08.29. - 17:45  |  Nincs hozzászólás

Szeptember elsején megkezdi működését az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn az alapító okirat aláírásakor tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

A 100 százalékban állami tulajdonban lévő nonprofit társaság egyetlen állami szervezetként irányítja a jövőben a termékdíj-köteles hulladékok begyűjtését és hasznosítását. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár kiemelte: az ÖHÜ-hoz jövőre várhatóan 26 milliárd forint termékdíj folyik be, ez a hulladékgazdálkodás fedezetéhez járul hozzá.

Fazekas Sándor szólt arról, hogy az első félévben megszületett a új termékdíj rendszer jogi szabályozása, és most ennek végrehajtása van folyamatban, többi között az OHÜ létrehozásával. Az új szabályozás kötelezővé teszi a termékdíj kifizetését, és nem ad mentességet. Cél a hulladék minél nagyobb arányú hasznosítása és a szennyező fizet elv érvényesítése - tette hozzá a miniszter.

A társadalmi hatás között említette a miniszter, hogy 2.000-3.000 új munkahelyet jelent a hulladékbegyűjtés és hasznosítás növelése, a hatékonyabb hulladékgazdálkodás megvalósítása. Illés Zoltán államtitkár hangsúlyozta: a már elfogadott termékdíj törvény és a szeptemberben a parlament elé kerülő hulladékgazdálkodási törvény célja, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen és növekedjen az újrahasznosítás aránya.

A szelektív hulladékgyűjtés növelése az elsődleges célok között szerepel, olasz minta alapján külön gyűjtenék a papírt, a fémet-műanyagot-üveget, a komposztálható anyagokat, és lenne még az egyéb hulladék kategória is. Ezt a modellt a jelenlegi hulladékudvarok helyett a lakosság körében is elterjesztenék. Az államtitkár elmondta, hogy a jövőben bővíteni kívánják a termékdíjas termékek körék, és lépésenként emelnék az egyes tételeket, így várhatóan 2014-re 85 milliárd forint évi termékdíjat szednének be.

Vámosi Oszkár, a OHÜ leendő igazgatója elmondta, hogy az ügynökség az erős és felelős állami magatartást jeleníti meg. Kérdésre válaszolva közölte: az ügynökség 25 munkatárssal indul, a későbbiekben 120-ra növelik a létszámot. A jól működő hulladékgazdálkodási rendszereket megtartják, és tovább fejlesztik a lehetőségeket. Kérdésre válaszolva Illés Zoltán elmondta, hogy a betétdíjas termékek bevezetésével is csökkenteni kívánják a hulladékok keletkezését. Szólt arról is, hogy átalakítják a lakossági lomtalanítási eddig gyakorlatát is.

A tervek szerint telefonhívásra évente kétszer lakásonként elszállítanák az korábban lomtalanításkor kitett hulladékot.

Forrás: http://www.mti.hu

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »