Környezetvédelem

A tiszta ruha illata nem annyira tiszta

Szinte bármilyen illatban lehet venni mosóport, a levendulától a citruson át egészen a „nyári záporig” – akármilyen illata is van ez utóbbinak.

Szinte bármilyen illatban lehet venni mosóport, a levendulától a citruson át egészen a „nyári záporig” – akármilyen illata is van ez utóbbinak. De következő nagymosás előtt lehet, hogy le akarod majd cserélni a mosóporodat, ugyanis a tiszta ruha illata általában mérgező vegyi anyagokból származik, még néhány „zöld” mosópornál is.

A Washington Egyetem kutatói nem rég huszonöt népszerű mosóport teszteltek, és az eredmények szerint átlagosan tizenhétféle vegyi anyagot bocsátanak ki, például limonent (a citrus illatú mosóporok illatanyaga) és formaldehidet is, amely közismerten rákkeltő.

A kutatók a mintákat üvegtartályba rakták, és illékony szerves vegyületekre (VOC) tesztelték a körülöttük lévő levegőt. Minden minta körül legalább egy rákkeltő anyag lengedezett. És mivel a tisztítószergyárak nincsenek kötelezve arra, hogy feltüntessék a termékeik címkéin az összetevőket, nehezen tudhatjuk meg, hogy melyik termék tartalmaz ártalmas vegyi anyagokat. „A mintákból összesen több mint 420-féle vegyi anyag került a levegőbe, de egyik mosószerre sem volt feltüntetve, hogy veszélyes anyagot tartalmaz.” – mondta Anne Steinemann, a kutatásról írt tanulmány szerzője, a Stanford Egyetem környezetvédelmi professzora.

A legnépszerűbb márkáktól az állítólagos természetes termékekig terjedt a vizsgált mosószerek skálája, és mind a huszonöt bocsátott ki legalább egy rákkeltő anyagot és több más kemikáliát. A tanulmányban nem tértek ki az emberi szervezetre gyakorolt hatások vizsgálatára, csupán arról tájékoztattak, hogy a címke szerint „zöld” és „természetes” mosóporok is tartalmaztak vegyi anyagokat.

Forrás: http://www.treehugger.com