Környezetvédelem

Ökológiai lábnyomok a szállodákban?

Nem oly sokára egy szállodában megszállni kívánó vendég a hely tisztaságát nem csupán a takarítás minőségével mérheti majd,

hanem azzal is, milyen nagy ökológiai lábnyommal nyújtja az adott szálloda a szolgáltatásait, működése mekkora mennyiségű széndioxid kibocsátásával jár, például egy adott időtartam alatt.

Erre lehet következtetni abból a megállapodásból, melyet a világ több vezető szállodatársasága kötött a minap és ami arról szól, hogy ezen ökológiai lábnyomot egységes szabvány szerint a hotellánchoz tartozó szállodák mérik és az eredményt közzé is teszik. A businessgreen.com portál szerint ebbe az együttműködésbe egyebek között beszállt a Hilton, a Hyatt, a Marriott és az Intercontinental társaság is több mint fél tucat más társaság mellett.

Egyelőre a „lábnyomokat” mérő munkacsoport áll fel, benne jelentős nemzetközi turisztikai szervezetek képviselőivel is. Fontos céljuk olyan adatok megállapítása, melyek alapján bárki könnyen összehasonlíthatja egymással a szállodák ökológiai előnyeit, különböző szempontok szerinti sorrendiségét. Ugyanakkor arra is figyelemmel kell lenniük, hogy megfelelően elmagyarázzák a szállodák látogatóinak, mi is az az ökológiai lábnyom, vagy ahogy angolul nevezik: a szénlábnyom.