Környezetvédelem

Előterjesztés készül a kormánynak a szén-dioxid-kvóta könnyítésről

Készül a kormány számára az előterjesztés a 2013-2020 közötti időszakra szóló szén-dioxid-kvóta kiosztás kedvezményezettjeiről, s ha a kormány a derogáció mellett dönt, akkor azt az előírt határidőig, 2011. szeptember 30-ig megküldik az Európai Bizottságnak - közölte az MTI kérdésére a témáért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Az uniós szabályozás a villamosenergia-termelő létesítmények részére átmeneti ingyenes kiosztást tesz lehetővé, amennyiben a tagállam így dönt. A tárca ehhez a döntéshez készít előterjesztést.

Jelenleg 150-180 milliárd forintra becsülhető azoknak az üvegházhatású gázok egységeinek értéke, amelyeket derogáció esetén az áramtermelő létesítmények kapnának meg. Ha nincs derogáció, akkor az ezekből az egységekből származó bevételek legalább felét klímapolitikai, energiahatékonysági programokra kell fordítani, míg a fennmaradó rész a központi költségvetés bevétele lesz.

Az MTI azért kérdezte a fejlesztési tárcát, mert a Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) közleménye arra hívta fel a figyelmet, hogy ha Magyarország szeptember 30-ig nem juttatja el a villamosenergia-termelők részére átmenetileg ingyenes allokációt tartalmazó dokumentumokat Brüsszelnek, akkor – a kibocsátási egységek aktuális árfolyamától és a forint-euró keresztárfolyamától függően – évente akár 40-90 milliárd forint többletköltségük lehet az érintett vállalkozásoknak, amit kénytelenek lennének az árakban érvényesíteni.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI kérdésére küldött válaszban kiemeli, hogy a derogáció nem jelentene feltétel nélküli “támogatást vagy könnyítést”, mert az uniós szabályozás alapján az ágazatnak az ingyenes kiosztással egyenértékű modernizációt kell végrehajtania. A terv elemeit és a megvalósítható beruházások formáját az Európai Bizottság határozza meg.

Forrás: http://www.mti.hu