Környezetvédelem

Az elhízott amerikaiak is veszélyeztetik a bolygót?

Lehetséges, hogy az Amerikában már szinte járványméreteket öltő elhízottságból fakadó megnőtt energiahasználat és az ebből következő nagyobb ökológiai lábnyom megviseli a Földet?

Gondoljunk csak az üveg és a műanyag kapcsán felmerülő dilemmára. Bizonyos élelmiszereket lehet üveg, illetve műanyag csomagolásban is szállítani, viszont az üveg – a műanyagnál nehezebb lévén – szállításának költségei átlagosan 40%-kal magasabbak. Vagyis a csomagolóanyag tulajdonságai nagymértékben befolyásolják az energiaigényeket is.

Ugyanezen a vonalon maradva: egy utasszállító repülőgép 158 utas befogadására képes. Tegyük fel, hogy egy utas átlagosan 70 kg-ot nyom. Ha mindenki 10%-kal kisebb volna, akkor 1100 kg-mal lenne könnyebb a repülőgép rakománya, a repülő összsúlya pedig 1,4%-kal csökkenne, és ezzel arányosan csökkenne a repülőgép meghajtásához szükséges energia mennyisége is. És ugyanezt végigzongorázhatjuk busszal, autóval, vagy bármivel, ami embereket juttat el A-ból B-be.

De elgondolkodhatunk azon is, hogy milyen kapcsolat van az elhízás és a hulladék mennyisége között. Ha a 300 millió amerikai átlagosan 2 kg-ot fogyna, akkor kevesebb élelmiszert kellene gyártani, így csökkenne a csomagolóanyag, vagyis a szemét mennyisége is. Tételezzük fel, hogy egy fogyási hullám következtében az amerikai társadalom minden tagja átlagosan 2,7%-kot veszítene a súlyából. Tudva, hogy egy bármilyen csomag élelmiszer átlagosan 2400 km-t tesz meg a termelőtől a fogyasztóig, ha csökkenne a rakomány súlya, csökkenne a szállítás során felhasznált energia mennyisége is.

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy mennyivel kevesebb víz fogyna az élelmiszer gyártása során, vagy kőolaj-alapú vegyszer, amivel gyorsítják a növekedést (ezeket speciel teljesen ki kellene hagyni a gyártási folyamatból, de ezt most hagyjuk). Ha folytatni szeretnénk a megtakarítások sorát, akkor meg kell említeni, hogy kevesebb fát kellene kivágni, és kevesebb olajra lenne szükség – amiből műanyag csomagolófóliát gyártanak. Már csak a fogyasztásban – főleg a gyorsételek fogyasztásában – bekövetkező kisebb csökkenés is hatalmas különbséget jelentene. A 2,7%-os súlycsökkenés évi 4600 tonnával kevesebb hulladékot jelent.

Ha ebből a szemszögből nézzük, akkor nemcsak az emberi szervezetnek tenne jót egy kis fogyókúra, hanem a Földnek is.

Forrás: http://www.greenbiz.com