Környezetvédelem

Elkészült a Nemzeti Környezettechnológiai Innovációs Stratégia

2011.09.06. - 18:15  |  Nincs hozzászólás

A Nemzeti Környezettechnológiai Innovációs Stratégia a környezetvédelem, a versenyképesség és a foglalkoztatás terén kitűzött célokat hangolja össze.

A környezettechnológia, a környezetkímélő eljárások kifejlesztésével támogatja az olyan technológiai újításokat, amelyek csökkentik az ökológiai lábnyom (a fogyasztás teljes biológiai eredetű forrásának megtermeléséhez és hulladékának feldolgozásához szükséges biológiailag aktív földterület és vízfelület nagysága) és az ökoszisztéma terhelését, ösztönzik  a természeti erőforrások takarékos használatát, segítik a gazdaság fenntarthatóságát.

A tervek olyan környezetvédelmi ipart alapoznak meg, ami növeli a foglalkoztatást, az ország versenyképességét. A környezettechnológiai újításokra épített gazdaság elengedhetetlen Magyarország hosszú távú fejlődéséhez. Ilyenek például a technikai találmányok, környezetkímélő eljárások, új módszerek és energiahatékony megoldások megtalálása, vagy éppen a korábbiaknál gondosabb bánásmód támogatása. Ebből következik, hogy a környezetvédelem ügyét központi politikai kérdésként kezeljük. A környezetbarát módszerekkel dolgozó vállalatok a stratégia tervei szerint jelentős versenyelőnyt élvezhetnek, azaz minél több új környezettechnológiai elemmel rendelkezünk, annál előnyösebb helyzetbe kerülhetünk mind a termékek minőségét, mind a környezetbarát termékek mennyiségét illetően. Mindez jótékony hatással lehet a magyar népesség egészségi állapotára és életminőségére.

Az Európai Unió tavaly nyáron indította el a válságból kilábalást segítő Európa 2020 stratégiát, amelynek három kulcsfontosságú része: az innováció- és tudásalapú-, a fenntartható-, illetve a befogadó növekedés területe.

A stratégiát végrehajtó nemzeti reformprogramot Magyarország április 15-én nyújtotta be az Európai Bizottságnak. Ebben  szerepel a Nemzeti Környezettechnológiai Innovációs Stratégia is, ami  nagy figyelmet fordít az ökoinnovációra, és meghatározza a következő évtized fő irányvonalait.

Forrás: http://www.vm.gov.hu

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »