Környezetvédelem

Rekorder a lebomló palack

2011.09.07. - 15:53  |  Nincs hozzászólás

Bomlik a környezetért, kanyarodik a játék kedvéért és most már rekorder is a magyar fejlesztésű, PLA biopolimerből készült palack.

9500 kanyarpalackból épült vár a Népligetben olyan egyetemista aktivisták önkéntes munkájának köszönhetően, akik a figyelmet a környezettudatosabb életmódra akarták irányítani: arra, hogy ideje a XXI. század termékeit lebomló anyagokba csomagolni. A várépítés mellett faültetést is szervezett az Omnipack klaszter, az akciónak köszönhetően egy magaskőris-csemetével gazdagodott a Népliget.

Nem PET, hanem PLA

Több száz év, mire a Föld képes 1-1 hagyományos műanyagpalackot feldogozni, ennek ellenére a modernkori ember mindennapi élete során tömegesen termeli az efféle műanyag hulladékot. A csomagolóanyagok tudatos használatával és az alapanyagok környezettudatos megválasztásával azonban megkönnyíthető a lebomlás folyamata.

A speciális, színes PLA palackok alapanyaga a kukoricából, búzából vagy cukorcirokból készülő, természetes biopolimer, egy olyan bioötvözet, ami teljes mértékben környezetkímélő, és a komposztálódás során pár héten belül, akár egy vajas kenyér sebességével is lebomolhat.
Így lehet a kukoricából újra kukorica. Halmos László, a gyártó és fejlesztő Omnipack klaszter elnöke elmondta, a komposztálódás folyamata úgy indul meg, hogy a szemétbe kidobott ételeket megtámadó baktériumok a palackra is átterjednek, és rövidesen eltüntetik azt. A magyar fejlesztők a környezettudatosság szempontján kívül a játékosságot is szem előtt tartották. A palackok összenyomhatóak, kanyaríthatóak, és egymásba lehet őket illeszteni. Ezt a tulajdonságot kihasználva építették a rekorder diákok gömbölyűre, kissé jurta formájúra a várat.

„Az vagy, amit kidobsz”

A kultúrmunkás, zenész, színész Novák Péter is a PLA palackok ügye mellé állt:

„Az vagy, amit megeszel - mondja a Tao. Az vagy, amit kidobsz - fűzi hozzá az elmúlt, közel száz esztendő... A fogyasztói társadalom anomáliái, hamis értékrendje nem csak idegrendszerünket, de közvetlen környezetünket is korrodálja. Gyakorlatilag az egyetlen faj vagyunk a planétán, hol az egyedek, populációk saját életterüket önszántukból - közép, és hosszú távú tervek hiányában - percről, percre szűkítik.
Nincsenek illúzióim a jelen tekintetében, de éppen ezért tartom fontosnak, hogy civilként minden olyan kezdeményezés mellé álljak, amely az eljövendő pozitív forgatókönyvét preferálja”

A Novák Péter által leírt pozitív forgatókönyv mindannyiunk érdeke. Fontos, hogy minél szélesebb körben juttassuk el az emberekhez a környezettudatos szemlélet fontosságát.

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »