Környezetvédelem

Akkor és most: a grönlandi gleccser olvadása képekben

Grönlandon folyamatosan olvad a jég. Ez sajnos nem újdonság: a globális felmelegedés hatásai közül talán az északi-sarki jég olvadását emlegetik a legtöbbet. Ám az olvadás mértéke még a tudósokat is sokkolja.

Ezen a nyáron a Petermann-gleccserről készültek képek, és jól látszik, hogy mekkora jégtömeg tűnt el két év leforgása alatt. Nézd meg a saját szemeddel! A fenti képet 2009 júliusában készítették a Petermann-gleccserről, az alsót pedig, ugyanabból a szögből, idén júliusban, tehát így néz ki a gleccser most:

Hatalmas mennyiségű jég olvadt el. És ez sajnos nem meglepő, hiszen az olvadási időszak mára már hosszabb, mint valaha bármikor. Nemcsak a kisebb gleccserek tűnnek el, hanem az óriásiak is – ezek legtöbbször „belefolynak” a tengerbe. De a legnagyobb jégveszteség a kis gleccserek – mint a Petermann – olvadásából származik.

Dr. Alun Hubbard, az Aberystwyth Egyetem Földrajzi és Földtani Intézetének kutatója 2009 júliusában és idén júliusban is járt a gleccsernél, ő készítette az idei képeket. Így ír benyomásairól:

„Bár a műholdfelvételeket láttam, így tudtam, hogy mire számíthatok, de mégsem voltam felkészülve erre a látványra – még most is alig találok szavakat. Hihetetlen volt látni, hogy a hatalmas gleccserekből már alig maradt valami. Olyan ez, mintha megnéznénk a Grand Canyont, és amikor legközelebb visszamegyünk, csak egy hatalmas tavat találnánk.”

De a képek is magukért beszélnek.