Környezetvédelem

Berlinben jó a levegő, Rómában kevésbé

Ismét kiadták a vezető európai nagyvárosok levegőtisztasági listáját. A nemzetközi környezetvédők által immár rendszeresen készülő jelentésben egyelőre 17 európai nagyváros szerepel, a bírálók ez alkalommal Berlin, Koppenhága és Stockholm levegőjét találták a legtisztábbnak.

A listát nem csupán légszennyeződési adatok, hanem összesen kilenc szempont alapján készítik, hanem például figyelembe veszik, milyen intézkedéseket tettek az adott városokban a jobb levegő biztosítása érdekében – olvasható az eeb.org portálon közzétett jelentésben.

Főleg ez utóbbiak alapján került Berlin vezető helyre: a német nagyváros erőteljesen és sikeresen is kampányol annak érdekében, hogy mind többen váltsanak személyautóikról tömegközlekedési eszközökre, vagy rábírja a lakosságot, hogy közlekedjen kerékpárral, illetve gyalog. Arra is figyelemmel vannak a lista összeállítói, milyen stratégiát folytatnak a városok a veszélyes légszennyező anyagok kibocsátásának csökkentésében.

Igen jó helyezést érhet el az a város, ahol dugódíjat vezettek be, vagy a város bizonyos részeibe a behajtást autóval megdrágították a helyi hatóságok, megfelelő parkolási szisztémát alakítottak ki. Ilyen lépéseknek köszönhetően rukkolhatott a legjobb levegőjű európai metropolisok közé Stockholm.

Míg „északon” aktívak, „délen” passzívabbak a városi hatóságok, ezért kerülhetett a rosszul teljesítő városok közé a két olasz nagyváros, Róma és Milánó, de átlag alattit nyújtott a tisztább levegőért folyó akciók terén London és Düsseldorf is. Átlag alatt maradt még Brüsszel, valamint Madrid is.