Környezetvédelem

Számítógépekkel fűtik az irodákat

Franciaországban hamarosan egy hatalmas számítógép- és szerverközpont is bekapcsolódik a helyi vezetékes hőellátásba.

Nem is akármilyen mértékben: a környékén összesen 600 ezer négyzetméternyi ingatlannak – főleg irodáknak – adhat majd fűtést és meleg vizet.

Már régóta köztudott, hogy a nagy adat- és szerverközpontok berendezései jelentős mennyiségű hőt és nem mellékesen széndioxidot termelnek, és ezen kibocsátásuk „befogására” és felhasználására folynak kísérletek. Ám ezek még a legtöbb helyen nem hoztak áttörést, a technológiailag fejlett Franciaországban is most jelennek meg az első beszámolók a majd a téli hónapokban elinduló úttörő próbálkozásról.

Komolyabb beruházásról van szó: a hőellátás egész csatornahálózatát meg kell építeni és a felhasználókat a rendszerre kapcsolni.

Ugyanakkor igen időszerű ilyen megoldásokat találni, hiszen az ipari államokban egyre több nagy szerverközpont jön létre. A franciaországi Marne La-Vallée-ban télen induló vállalkozásban főszerepet játszó információtechnológiai bázis évente körülbelül 5 és fél ezer tonna CO2-vel terhelte meg eddig a levegőt, és a széndioxid jelenleg értékes, adás-vétel tárgyát képező „áru”, egyre magasabb árakkal.

A föld alatti csőrendszerben a meglévő és majdani épületekbe eljutó meleg víz 55 fokos lesz – írja a romandie.com hírportál. Miután az adatközpont napi 24 órában működik, a melegvíz-ellátás folyamatos lesz. Hőjét egy ideig a nem elektromos fűtési rendszereknél valamivel magasabb áron adja, részben fedezendő a sok millió eurós beruházás kezdeti magas költségét