Környezetvédelem

Az Alcoa egyik leányvállalata csökkentette ökológiai lábnyomát

Az Alcoa egyik leányvállalata, a Jamalco Operations nagy környezetvédelmi sikereket ért el mostanában. A bauxitot bányászó és azt alumíniummá alakító vállalat bejelentette, hogy két év alatt 10 millió tonna bauxitot szállított egy egyedülálló, fenntartható szerkezettel – adta hírül a greenbiz.com. A Rope Conveyor, vagy más néven RopeCon – ez látható a képen is – az Oliphant-hegyen lévő bányánál lévő kábeles szállítmányozó rendszer, amelyet egy AC-motor hajt meg, és amely több mint 3 kilométeren fut a bánya és a vasútállomás között.

Az Alcoa szerint a RopeCon használatával kb. 1,5 millió dollárt spóroltak meg a rendszer 2007-es üzembe helyezése óta. A RopeCon további előnyei a következők:

  • Amint a szerkezet megtelik bauxittal, elindul lefelé, eközben folyamatosan fékez, amely által energiát termel – vagyis visszatöltő fékrendszerrel van felszerelve. Az így megtermelt óránkénti 1200 KW energiát a bánya használja fel, a maradék áramot pedig bevezetik a jamaikai hálózatba. Minden egyes menettel 350 liternyi gázolajból származó szén-dioxid-kibocsátást spórolják meg.
  • A szerkezet a föld felett működik, így kevésbé árt az élővilágnak.
  • A RopeCon használatával a Jamalco naponta 1200 kamionjáratot vált ki, és az azzal járó port, zajt és szén-dioxid-szennyezést.

A Jamalco RopeConja csak az egyike azoknak a fenntartható újításoknak, amiket az Alcoánál az elmúlt pár évben bevezettek. És néhány kitűzött zöld célt hamarabb teljesítettékk, mint gondolták volna.

Korábban például azt jelentették be, hogy  22%-kal sikerült csökkenteni az Alcoa szénintezitását, így a 2005-ös szint alá mentek. A terv viszont 20%-os csökkenés volt 2020-ra! A másik céljuk, amit sikerült gyorsan elérni, sőt, túl is szárnyalni, az a vízhasználat csökkentése: 19%-kal sikerült csökkenteni a tervezett 10% helyett. A fő cél azonban az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 30%-os csökkentése.

A Jamalconak, melynek 55%-a az Alcoa, 45%-a pedig a jamaikai álam tulajdonában áll, megvannak a saját fenntarthatósági tervei. A 2009-es fenntarthatósági jelentésben a következő sikerekről számolnak be a 2008-as állapotokhoz képest:

  • 14%-kal csökkentették az alumínium-oxid gyártása során felhasznált olaj mennyiségét.
  • Bár 1,4 millió tonnával többet termeltek 2009-ben, mégis sikerült 12%-kal csökkenteni a gyár károsanyag-kibocsátását.
  • A kén-dioxid-kibocsátás némileg csökkent, a nitrogén-oxid, valamint az illékony szerves vegyületek kibocsátása pedig nem változott, holott nőtt a termelés.
  • Közel 2 millió tonnával csökkentették a megtermelt hulladék mennyiségét.