Környezetvédelem

ÁFA-vita a briteknél: csökkenteni kellene

A briteknél a parlamenti döntés előtt álló energiatörvény kapcsán az építőipar képviselői is a környezetvédő szervezetek mellé álltak, követelve, hogy a kormányzat Zöld Programja keretében csökkentse az áfát az energiatakarékosságot célzó ingatlan-beruházásokra.

Nem kevesebbet szeretnének, mint hogy az ilyen munkák után számolt és jelenleg 20 százalékos áfát 5 százalékosra vigyék le – írja az energyefficiencynews.com portál.

Azzal érvelnek, hogy az említett Zöld Program, amit kiemelten akar kezelni a londoni kormány, kihangsúlyozza az energiahatékonyság javítását, nem csupán a középületeknél, hanem a lakóházaknál is. Az áfamérséklés nélkül a brit építőipar számára ezen beruházásokra nem fog elegendő megbízást adni a lakossági szektor – mondják. Kevés lesz az energiahatékonyság növelését szem előtt tartani csupán az új építőipari beruházásoknál, mert a jelenlegi épületállomány 85 százaléka még körülbelül 2050-ig fennmarad – érvelnek. Mindeközben az energiaköltségek folyamatos növekedésére lehet számítani.

Az építőipar felé kormányzati biztosítékot kell adni az épületek energiatakarékossági beruházásaival kapcsolatos üzleti tervezéshez is – teszik hozzá az áfacsökkentést követelők. Amíg nincs kormányzati stimulus, addig nincs elég beruházás és hozzá megfelelően képzett munkaerő sem, nem tanítanak be ilyen munkákra embereket. Amúgy is eléggé haldoklik az egész brit építőipar, növekedésének záloga lehetne az alacsonyabb áfa. Az olcsóbb energiatakarékosságot szolgáló építési szolgáltatások felhajtanák a lakossági keresletet.

A brit széndioxid-kibocsátásban 27 százalék körüli az épületeké.