Környezetvédelem

Az erdők fontos szerepet játszanak a globális felmelegedés megfékezésében

A fákból elpárolgó víz nemcsak a helyi hőmérsékletet csökkenti, hanem a globális klímát is hűvösebbé teszi – állapítja meg a Carnegie Institution’s Global Ecology kutatói által közzétett tanulmány.

Az elpárolgó vízből ugyanis felhők képződnek, amelyek visszatükrözik a nap sugarait. A tudósok már régóta tudják, hogy az erdők helyi szinten csökkentik a hőmérsékletet, de afelől nem voltak biztosak, hogy ugyanezt teszik-e globális léptékben is, hiszen a pára sokszor ugyanúgy viselkedik, mint az üvegházhatást okozó gázok.

De a Carnegie kutatói kidolgozták a fákból elpárolgó víz hőmérsékletre gyakorolt hatásának a modelljét, és kimutatták, hogy globálisan ez több, alacsony fekvésű felhő keletkezéséhez vezet.

Ez a megállapítás döntő fontosságú az erdők megóvásának és a további faültetéseknek a szempontjából: „Végül is bebizonyítottuk, hogy az erdőkből, a tavakból és a városi parkokból elpárolgó víz nemcsak közvetlen környezetünket hűsítik, hanem az egész bolygónkat is” – mondta Ken Calderia, a Carnegie atmoszférakutató szakembere.

Forrás: http://e360.yale.edu