Környezetvédelem

Egy vízalatti vulkán környékén a jövő óceánjait figyelhetjük meg

Egy kis olasz sziget közelében lévő vízalatti vulkán segítségével a kutatók bepillanthatnak a jövőbe, egy olyan világba, ahol a légkör megnövekedett szén-dioxid tartalma lesüllyedt az óceánokba és a tengerekbe. Ischia szigete környékén a víz a jövő század végére jósolt állapotokat tükrözi, ugyanis a vulkánból a vízbe kerülő nagy mennyiségű szén-dioxid miatt a víz itt teljesen elsavasodott.

Több kutatás már rámutatott arra, hogy az elsavasodott tengervíz ártalmas néhány tengeri élőlényre nézve – elsősorban azokra a kagylókra és csigákra, amelyek páncéljukat kalciumból építik fel, a savas víz ugyanis tönkreteszi a védőpáncélt. Ezeknek az élőlényeknek a sorsa, valamint a tápláléklánc stabilitásának a megőrzése a következő évszázad egyik legnagyobb problémája. Mert az emberi tevékenységek által a légkörbe szabaduló hatalmas mennyiségű szén-dioxid nagyjából harmada lesüllyed a felszíni vizekbe, javarészt a tengerekbe és az óceánokba – írja a msnbc.msn.com.

„A klímaváltozás egyik fő oka a növekvő szén-dioxid-kibocsátás, ami tagadhatatlanul hozzájárul az óceánok elsavasodásához.” – mondta Bill Chadwick, az Oregon Állami Egyetem geológusa. Tudósok egy csoportja az Ischia környéki vizeket mintegy természetes laboratóriumként használta, hogy megnézzék, milyen hatással van a tengeri élővilágra az elsavasodott víz. A legtöbb vízalatti vulkán forró vizet, ként és szén-dioxidot lövell ki a kitörés során, így környékükön csak néhány élőlény él meg. A Ischia vulkánja ennél egy kicsit szelídebb.

„Ez a vulkán szinte csak szén-dioxidot bocsát ki, nincs hőmérsékletváltozás és kén a vízben, tehát megnézhetjük, hogy milyen változásokat okoz a szén-dioxid önmagában.” – mondta Kristy Kroeker, az Ischia környéki élővilágot vizsgáló kutatócsoport vezetője. A víz itt olyan, mint egy jakuzziban, kis buborékok jönnek fel a vízfenékből. A parttól alig 100 méterre, 2-5 méteres mélységben a vulkáni tevékenységek létrehoztak egy olyan savas (7,8 pH-s) környezetet, amit 2100 környékére jósolnak a szakemberek.

Bár azt már sokan vizsgálták, hogy hogyan hat a savas víz a páncélos élőlényekre, Kroekerék voltak az elsők, akik azt akarták tudni, hogy hogyan hatnak a megváltozott körülmények az egész tengeri ökoszisztémára. Ahogy arra számítottak, a lecsökkent pH-érték következtében megváltozott az élővilág összetétele: minél savasabb a víz, annál szegényesebb az élővilág.

„Annak ellenére, hogy nagyjából ugyanannyi állat él a savas vízben, ezek az állatok egész másak.” – mondta Kroeker. Az apró rákok, a zöld és barna algák szaporodtak el az alacsony pH-értékű vízben, a nagyobb élőlényekkel nem lehet találkozni. „A mogyorós M&M-nél nagyobb állatok eltűntek, a savas környezetben a legnagyobb élőlények akkorák, mint egy rizsszem.” – tette hozzá Kroeker.

Bár a kutatók nem gondolják, hogy olyan mértékben fognak elsavasodni a Föld vizei, mint Ischia környékén, ennek ellenére sokat meg lehet tudni a jövőben lezajló folyamatokról. „A különbség látható: a normál pH-értékű vizek élénk rózsaszín és narancssárga algáit, tengeri sünjeit, és csigáit a savas vízben sehol sem találjuk: itt kopár a táj, csak barna és zöld algák élnek.” – mondta Kroeker. Bár egy-két csigát is találtak az elsavasodott vízben, ami Kroeker szerint bíztató, de felveti a kérdést, hogy ezek hogyan voltak képesek túlélni az extrém környezetet.

A Kroeker és csapata által végzett kutatás bebizonyította, hogy az elsavasodó tengervíz közvetlen hatással van a kis tengeri lényekre, de szerintük ennél többről van szó, ugyanis az egész táplálékláncot érinti a változás. A kis tengeri sünök, csigák és rákok eltűnése az őket megevő nagyobb tengeri élőlények életét is befolyásolja, és így természetesen az emberét is.