Környezetvédelem

Veszélyben a tiszta jövő Kínában?

Leállt a napelem-gyártás a berendezéseket évek óta előállító egyik vezető kínai cégnél, a Jinko Solarnál.

Az ügy előzménye: emberek százai tiltakoztak a gyárnál és törték-zúzták az üzem épületét a környezetszennyezés ellen tiltakozva.

Nem a napelemek, hanem gyártási folyamatuk szennyezése miatt dühöngött a tömeg és került sor az átmeneti gyárbezárásra – derül ki az observers.france24.com tudósításából Haining városából. A gyár elavult technológiával, a környezetvédelem szempontjainak mellőzésével dolgozott. Ez a múlt hónapban derült ki, amikor nagy esőzések után a gyárból jelentős mennyiségben mérgező anyagok jutottak ki és szennyezték a közeli folyót.

A jelentések szerint hasonló eset történt nemrég az országban, Dalian városában egy ugyancsak napelemeket előállító kínai üzemnél.

Úgy néz ki, hogy Kínában át kell értékelni a napelemgyártás eddigi fejlesztését, a kormányzatnak kell lépéseket tennie a hasonló szennyezési esetek megelőzésére.

A Jinko ígéretet tett a fluoriddal erősen szennyezett folyó megtisztítására, amelyben halak ezrei pusztultak el. A környék lakossága szerint a folyóba mindig is kerültek szennyező anyagok a gyárból, egyesek Hainingben a növekvő számú rákos megbetegedést is ennek számlájára írnak, a helyi hatóságok azonban egyelőre cáfolják az összefüggést a betegségek és a gyártó tevékenysége között.