Környezetvédelem

30 év is kellhet a nigériai Ogoniland megtisztításához

50 éve nyerik ki az olajat a nigériai területen, ám annak hanyag kezelése és szabályozása miatt a világ egyik legszennyezettebb területének számít, helyenként nyolc centiméter vastag olajhártya úszik a folyón.

A természetes növénytakaró ugyanúgy ragacsos, mint a vizek és az ott élő emberek kénytelenek nap, mint nap ebben a rettenetes szennyezésben élni. A terület megtisztításáról már régóta folynak tárgyalások az ENSZ és Nigéria, valamint a szennyezéseket okozó olajtársaságok között és most úgy tűnik, hogy pecsét kerülhet a dokumentumokra.

A Shell óriásvállalat felvállalt 2 szennyezést. Ennek köszönhetően az első öt évben körülbelül ezer négyzetkilométernyi földet és vizet fognak megtisztítani. A 30 évesre tervezett program első része máris egy milliárd dollárt emészt fel, sokkal többet, mint amennyit az elmúlt harminc évben fordítottak a terület kárelhárítására.

A jelenlegi helyzet azonban tarthatatlan, mivel több ezer ember fogyasztja úgy a vizet, hogy annak káros anyag tartalma 900-szorosa a megengedettnek. Azok a területek is szörnyű állapotban vannak, ahol láthatóan nem ragacsosak a fák, a mélyben az olajszennyezés rendkívüli. Manapság egyre inkább növekszik az Afrikából érkező olaj mennyisége, és ez a jövőben is így lesz.

Napjainkban 10 hordó olajból 1 Afrikából érkezik. São Tomé, Ghána, Uganda, Sierra Leone és Etiópia is beléphet az olajtermelő országok közé, ám mindegyiknek tudniuk kell, hogy ha rosszul csinálják és rosszul szabályozzák a fúrásokat és kitermeléseket végző vállalatok munkáit, akkor hasonló sorsra jutnak, mint a nigériai Ogoniland.

Forrás: http://megujuloenergia.eu