Környezetvédelem

Mi változott Kolontár óta? – A Greenpeace levélben fordult a hatóságokhoz

Egy év telt el a kolontári-ajkai vörösiszap-katasztrófa és mintegy tíz év a nagybányai cianidos szennyezés óta. A Greenpeace annak jár utána, mi történt ez alatt annak érdekében, hogy megelőzzünk a hasonló katasztrófákat.

Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse elmondta: „Az ipari katasztrófák elkerülése érdekében jóval nagyobb hangsúlyt kell helyeznünk a megelőzésre a jövőben. Ebben kulcsszerepe van az engedélyező hatóságoknak, a Környezetvédelmi Felügyelőségeknek.”

A Greenpeace szeptember elején levélben érdeklődött a Környezetvédelmi Felügyelőségeknél, hogy területükön milyen veszélyes ipari üzemeket tartanak számon, és milyen módszerrel döntik el, hogy mennyire veszélyes egy ipari üzem. Nemsokára letelik a 30 napos válaszolási határidő. A Greenpeace nyilvánosságra fogja hozni a Környezetvédelmi Felügyelőségek válaszait.

A kolontári katasztrófa egyik fő tanulsága, hogy fontos naprakészen tartani a katasztrófavédelmi forgatókönyveket. A MAL Zrt. katasztrófavédelmi terve csak háború és földrengés okozta gátszakadással számolt, és a kiömlő anyag mennyiségét is jelentősen alábecsülték. A Greenpeace a levelében arra is rákérdezett, hogy Kolontár tanulságai alapján hogyan módosították a veszélyes ipari üzemek a vészhelyzetre vonatkozó forgatókönyveit.

Az iszapkatasztrófát vizsgáló parlamenti bizottsági ülésen elhangzottak  szerint a tavalyi szerencsétlenséget az okozta, hogy a lúg néhány évtized alatt kimosta a talajt a kolontári tározók alól. A Greenpeace információt kért a hatóságoktól arról is, hogy miként vizsgálják az ipari tározók gátjainak stabilitását, és hogy hol vezették be a legkorszerűbb műholdas gátstabilitás-vizsgáló rendszereket, melyek megelőzhették volna a kolontári katasztrófát.

Tömöri hozzátette: „Mindenkinek az érdeke, hogy elkerüljük a vörösiszap-katasztrófához hasonló ipari baleseteket. Az állampolgárok elsődlegesen azt várják a kormányzattól, hogy megelőzze az ipari katasztrófákat. Olyan ez, mintha egy nyitott csapból méreg dőlne a túlcsorduló medencébe és dönthetnénk, hogy takarító-felszerelésre költünk, vagy elzárjuk a toxikus szennyezőanyagot zúdító csapot.”

Forrás: http://www.greenpeace.hu