Környezetvédelem

Ne vegyél mély levegőt: a világ legszennyezettebb városai

1952 decemberében négy napon keresztül a nagy szmog ellepte Londont, és a légszennyezés négyezer ember életét követelte azon a télen. Négy évvel ellőtte, 1948-ban pedig a pennsylvaniai Donora-ban a kormos levegő egy tucat ember életét követelte. A koszos levegő minden kétséget kizáróan ártalmas az egészségre.

Az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (az oly sokszor emlegetett EPA) így ír a légszennyezésről:

„A levegőben a mikroszkopikus méretű szilárd és folyékony részecskék vannak, és apró méretüknél fogva könnyen bejutnak az emberi szervezetbe, elsősorban a tüdőbe, és komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. Számos tanulmányban bebizonyították már, hogy a porszennyezés kiválthat asztmát, krónikus hörghurutot, szabálytalan szívverést, és a korai elhalálozás is összefüggésbe hozható a szív- és tüdőbetegségekkel. A leginkább a gyermekek és az idősek vannak kitéve a porszennyezés káros hatásainak. Még az alapvetően egészséges embereknél is időszakos tüneteket okozhat a magas szintű porszennyezés.”

Az amerikai nagyvárosok levegőjének minősége nagyban javult az elmúlt években, mivel törvények szabályozzák a levegőbe kerülő szennyező anyagok mennyiségét. Az intézkedéseknek köszönhetően 1980 és 2000 között öt hónappal nőtt egy átlagos amerikai életkora, derül ki egy 2009-es tanulmányból.

De persze sem az amerikai, sem a világ többi részén fekvő nagyvárosok levegője nem nevezhető tisztának. A WHO városi légszennyezésről felállított egy adatbázist, mely 91 ország közel 1100 nagyvárosának levegőállapotáról tartalmaz adatokat a 2003 és 2010 közötti időszakra nézve. A legtöbb adat 2008-ból és 2009-ből származik. A lentebb olvasható lista a 17 legszennyezettebb várost tartalmazza, ahol a legmagasabb az évi átlag szállópor-tartalom (PM – particle matter, 2,5 micronnál kisebb részecskék aránya) a levegőben.

Két dolgot azonban szem előtt kell tartani a listát olvasva: először is néhány városról nincs adat, tehát néhány a legszennyezettebb városok közül lemaradt a listáról. Másodszor pedig, ahogy azt a WHO is kiemeli, „a listán szereplő városokat alapvetően becsülni kell, mert legalább számon tartják légszennyezésük mértékét, amely végül is az elengedhetetlen első lépés a tisztább levegő elérése érdekében.”

A legszennyezettebb városok pedig a következők:

1. Ulánbátor, Mongólia

2. Antananarivo, Madagaszkár

3. Kuvaitváros, Kuvait

4. Mexicali, Mexikó

5. Accra, Ghána

6. Zabrze (Hindenburg), Lengyelország

7. Dakar, Szenegál

8. Krakkó, Lenygelország

9. Torino, Olaszország

10. Lima, Peru

11. Talca, Chile

12. Santiago, Chile

13. Milánó, Olaszország

14. Brescia, Olaszország

15. Beirut, Libanon

16. Ostrava, Csehország

17. Athén, Görögország

Itt megnézheted a városokról készített felvételeket.

Forrás: http://www.forbes.com