Környezetvédelem

Rekordméretű ózonlyuk az Északi-sark felett

Egy hatalmas lyuk jelent meg a Földet védő ózonrétegen az Északi-sark felett. A rendelkezésre álló adatok szerint ez eddig az északi-félteke legnagyobb ózonlyuka, ami több okból is aggodalmat okoz a tudósoknak – és nekünk.

A sztratoszférában található ózonréteg óriási pajzsként viselkedik, amely megvédi a Földet az ultraibolya sugárzás ellen. A ’80-as évek óta a kutatók évről évre feljegyzik az Északi-sark fölött húzódó ózonréteg állapotát, és ez mindig is vékonyabb volt, mint a sztratoszféra többi részén.

Idén márciusban azonban az erős szelek és szokatlan hideg ideális környezetet teremtett az ózont roncsoló klórnak, így az nagy mértékben károsította az ózonréteget. Ennek következtében egy új ózonlyuk nyílt meg, mely Oroszország északi része, Grönland egyes részei és Norvégia felett húzódik, ami azt jelenti, hogy az itt élők az elmúlt időben magas UV-sugárzásnak voltak kitéve írja az enn.com.

„A kémiai ózonroncsolás, amely végbement 2011 elején az Északi-sark fölött, hasonló ahhoz, amely az Antarktisz fölötti réteget érte. De eddig még soha figyeltünk meg ilyen folyamatokat az Északi-sark fölött” – nyilatkozta a Gloria Manney által vezetett kaliforniai kutatócsoport.

A kutatók azt mondják, hogy az emberi tevékenységek következtében légkörbe jutó anyagok, mint például a klórt és fluort tartalmazó vegyületek, nagymértékben károsítják az ózonréteget. A napfény lebontja az összetett vegyületeket, az így létrejövő klór, illetve fluor pedig reagál az ózonnal. Míg az ENSZ-egyezmény tiltja ezeknek az anyagoknak a használatát, még akár évtizedekbe is telhet, hogy ténylegesen beszüntessék ezeknek az anyagoknak a gyártását.