Környezetvédelem

A városi növények védelmében

A növények sok gondozást igényelnek, pláne a nagyvárosban. A madridi önkéntes csoport, a Luzinterruptus szó szerint rávilágít a városi életformával járó problémákra, és egy igazán szellemes és szép ötlettel állt elő a városi zöld megóvásának érdekében.

Az Implanted Nature projekt egy éjszaka alatt valósult meg még májusban Malasaña és Lavapiés városrészekben – számol be a webecoist.com. A csoport ötven apró ökoszisztémát hozott létre, növényekkel, kis műanyag állatokkal, fényekkel és egy burával kiegészítve. Ezeket a fénylő kis üvegházikókat a város legsivárabb, leginkább növénymentes részein helyezték el. Eleinte a projekt a már elő gyomokat és egyéb járdából kinövő növényeket hivatott megvédeni, ezeket ugyanis a járókelők és az autósok eltapossák, legázolják.

De a városközpontban a csapat egyáltalán nem talált szabadon növő növényeket. Ezét úgy határoztak, hogy a saját növényeiket ültetik el a városban, és biztosítják számukra az ideális közeget, amelyben túlélhetik a város hektikus forgatagát. Miután megteremtették ezeket a mini ökoszisztémákat, a csoport névtelen tagjai elhelyezték őket a város ötven pontján, hogy emlékeztessék a járókelőket a természet szépségére. Azt remélik, hogy a legtöbb, netán az összes növény gyökeret ver, és majd egy kis zöldet visznek a szürke városba.

Hasonló ötlet megvalósulásáról számol be a storiesfromspace.co.uk. A járdalapok közül kinövő gaz védelmében kis kerítést húztak a növényke köré London utcáin. És valóban, a betonrengetegben még a gaz zöldje is érték, nem irtani kell, hanem táplálni. Ha már fák és füves parkok alig vannak.