Környezetvédelem

Milliárdos környezetvédelmi fejlesztések az Északdunántúli Vízműnél

“Az elmúlt egy évben az Új Széchenyi Terv keretében 142,5 milliárd forint értékű szennyvízkezelési és vízgazdálkodási beruházás indult, mely éghajlatvédelmi és fenntarthatósági szempontból jelentős előrelépés Magyarország számára” – mondta az államtitkár.

“Magyarország csekély mértékben járult hozzá a globális éghajlatváltozáshoz, ugyanakkor a kedvezőtlen időjárási viszonyok jelentős hatást gyakorolnak ránk. Az előrejelzések szerint hazánk sem fog bővelkedni egészséges ivóvízben és öntözésre használható felszíni vizekben, ezért a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás középpontjába a vízgazdálkodást kell helyezni” – mutatott rá Bencsik János.

A politikus hozzátette a kormányváltást követően az Új Széchenyi Terv keretében 78 szennyvízkezelési program 91,5 milliárd, 62 vízgazdálkodási fejlesztés pedig 29,7 milliárd forintos támogatásban részesült. A jövőben számos komplex vízgyűjtő rehabilitációs programot indítanak, például a Szigetköz térségében, a Rába mentén, a Tisza-tónál és a szarvasi Kőrös-holtágnál.

Jelen Tamás, az Északdunántúli Vízmű Zrt. igazgatója elmondta, a tatabányai szennyvíztisztító telepen a jelenlegi oxikus levegőztető medencéket anoxikus medencévé alakítják, valamint épül egy 8.440 köbméter térfogatú levegőztető műtárgy. Az épülő utólagos bioszűrőben baktériumokkal távolítják majd el a tisztított szennyvízben található nitrogént. A telep szennyezőanyag eltávolítási hatásfoka el fogja érni a 90 százalékot.

Tatabányán 2013 közepére, Tatán 2013 végére fejeződik be a beruházás, amelyhez az Európai Unió és a magyar állam összesen 2,2 milliárd forintos támogatást biztosított.

Az ÉDV Zrt. Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyékben 70 településen 245 ezer fő részére biztosítja az ivóvízellátást és 37 településen mintegy 167 ezer ember veszi igénybe a szennyvízszolgáltatást.

Bencsik János kiemelte, hogy a szennyvízkezelési beruházásokat párhuzamosan valósítják meg az Által-ér vízgyűjtő-rehabilitációs munkálataival, amely 1,3 milliárd forintból valósul meg.

Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy az Által-ér partján épül meg a két várost összekötő 7 kilométer hosszú kerékpárút is, amelynek 480 milliós beruházásához 380 millió forint uniós és hazai forrás társul.