Környezetvédelem

Milliárdos környezetvédelmi fejlesztések az Északdunántúli Vízműnél

A Tatai Öreg tavat tápláló Által-ér vízgyűjtőjén található tatabányai és tatai szennyvíztelepeken mintegy 3 milliárd forintos fejlesztést hajtanak végre, ezzel évente mintegy 25,5 tonnával kevesebb nitrát kerül majd az Által-érbe - jelentette be Bencsik János, klíma- és energia ügyekért felelős államtitkár szerdán Tatabányán, a projektindító sajtótájékoztatón.

“Az elmúlt egy évben az Új Széchenyi Terv keretében 142,5 milliárd forint értékű szennyvízkezelési és vízgazdálkodási beruházás indult, mely éghajlatvédelmi és fenntarthatósági szempontból jelentős előrelépés Magyarország számára” – mondta az államtitkár.

“Magyarország csekély mértékben járult hozzá a globális éghajlatváltozáshoz, ugyanakkor a kedvezőtlen időjárási viszonyok jelentős hatást gyakorolnak ránk. Az előrejelzések szerint hazánk sem fog bővelkedni egészséges ivóvízben és öntözésre használható felszíni vizekben, ezért a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás középpontjába a vízgazdálkodást kell helyezni” – mutatott rá Bencsik János.

A politikus hozzátette a kormányváltást követően az Új Széchenyi Terv keretében 78 szennyvízkezelési program 91,5 milliárd, 62 vízgazdálkodási fejlesztés pedig 29,7 milliárd forintos támogatásban részesült. A jövőben számos komplex vízgyűjtő rehabilitációs programot indítanak, például a Szigetköz térségében, a Rába mentén, a Tisza-tónál és a szarvasi Kőrös-holtágnál.

Jelen Tamás, az Északdunántúli Vízmű Zrt. igazgatója elmondta, a tatabányai szennyvíztisztító telepen a jelenlegi oxikus levegőztető medencéket anoxikus medencévé alakítják, valamint épül egy 8.440 köbméter térfogatú levegőztető műtárgy. Az épülő utólagos bioszűrőben baktériumokkal távolítják majd el a tisztított szennyvízben található nitrogént. A telep szennyezőanyag eltávolítási hatásfoka el fogja érni a 90 százalékot.

Tatabányán 2013 közepére, Tatán 2013 végére fejeződik be a beruházás, amelyhez az Európai Unió és a magyar állam összesen 2,2 milliárd forintos támogatást biztosított.

Az ÉDV Zrt. Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyékben 70 településen 245 ezer fő részére biztosítja az ivóvízellátást és 37 településen mintegy 167 ezer ember veszi igénybe a szennyvízszolgáltatást.

Bencsik János kiemelte, hogy a szennyvízkezelési beruházásokat párhuzamosan valósítják meg az Által-ér vízgyűjtő-rehabilitációs munkálataival, amely 1,3 milliárd forintból valósul meg.

Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy az Által-ér partján épül meg a két várost összekötő 7 kilométer hosszú kerékpárút is, amelynek 480 milliós beruházásához 380 millió forint uniós és hazai forrás társul.

Forrás: http://www.mti.hu