Környezetvédelem

Százmilliós természetvédelmi fejlesztés a Tisza-tavon

A védett vízterületek átjárhatóságának biztosítása a célja annak a 106 millió forint értékű fejlesztésnek, amely az év végéig valósul meg a Nemzeti Fejlesztési Terv támogatásával a Tisza-tavon - tájékoztatta szerdán az MTI-t a projekt vezetője.

A beruházás keretében egy kotort csatornával összekötik a víztározó tiszavalki medencéjében a friss vizet szállító vízfolyást a sekély oxigénhiányos területekkel, illetve az élővilág feltételeinek javítása érdekében úgynevezett csérszigeteket alakítanak ki – közölte Katona Gábor.

A Környezetvédelmi és Energia Operatív Program támogatásával megvalósuló fejlesztés keretében helyre állítják a kapcsolatot a tiszavalki medencében, a medence öblítő rendszereként funkcionáló Nyárád ér és a Szartos Holt-Tisza medre között. Az áramlási viszonyok javítása révén biztosítottá válik az adott víztérben a megfelelő vízminőség, bevonva ezzel az összeköttetést biztosító csatorna menti vízfelületeket is a vízforgalomba.

Az érintett területen a javuló vízellátásnak köszönhetően várhatóan javulni fog az élővilág ökológiai állapotát mutató index értéke is, ami a gyakorlatban az oxigénhiányt toleráló fajok visszaszorulását, illetve a nyílt, oxigénben dúsabb vizeket kedvelő fajok szaporodását jelenti. Ez pedig minőségi átrendeződést jelent a terület élővilágában.

Ugyanakkor a Nyárád éren keresztül biztosítottá válik a halak vándorlása a medence és a víztározó egyéb területei között – mondta a projektvezető.

Arról is beszámolt, hogy a kikotort anyagból úgynevezett csérszigeteket alakítanak ki, amely hozzájárul a pusztulófélben lévő, egyedülálló életközösség, elsősorban a vízimadarak életterének bővítéséhez.

A beruházás teljes egészében a Nemzeti Fejlesztési Terv támogatása nyomán valósul meg – közölte Katona Gábor.