Környezetvédelem

Az idén újra kibocsátás-csökkenés várható

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) szerint az idei évben ismét csökken az üvegház hatást okozó gázok kibocsátása az Európai Unióban.

A tavalyi évben növekedést mértek a 2009. évi kibocsátás-csökkenés után.

Amennyiben az idei csökkenés csupán minimális is lesz, az EU mégis jó irányban halad a kiotói jegyzőkönyvben vállaltak teljesítésére 2020-ig. Ugyanis azzal együtt, hogy tavaly a kibocsátás-növekedés 2,4 százalék körül volt, az 1990-hez viszonyított globális uniós csökkenés mértéke elérte már a 15,5 százalékot, míg a régi tagok, azaz 15 ország együttesét nézve is a 10,7 százalékot 2010-zel bezárólag. Ezen 15 államnak külön vállalása is van 2012. végéig, de három ország – Ausztria, Olaszország és Luxemburg – kivételével a múlt év végére hozták a kiotói megállapodás keretében tett részvállalásukat.

Az EEA megjegyzi: a jelek szerint a kibocsátáscsökkentési célok teljesítése (1990-hez képest 20 százalék 2020-ra) erősen összefügg a gazdasági növekedéssel. Tavaly egészében fellendülés volt az EU-ban, ezért is ugrott meg becslések szerint 2,4 százalékkal a kibocsátás. Az idei évre igen mérsékelt uniós gazdasági növekedést várnak, így teljesülhet a klímagázok további csökkentésének célja, mint ahogy 2009-ben is jelentősen esett a recesszió miatt a kibocsátás – emlékeztet az ügynökség megállapításaira az energzine.com.