Környezetvédelem

Magyarország is csatlakozott az Alpok-Adria GMO-mentes Régióhoz

Határozatot szavazott meg az Országgyűlés, felkérve az önkormányzatokat, hogy - egy horvátországi kezdeményezéshez csatlakozva - közigazgatási területükön tiltsák meg a genetikailag módosított szervezetek alkalmazását az agrárgazdaságban.

A fenntartható fejlődés bizottság előterjesztését 346 szavazattal, egyhangúlag fogadta el a Ház. A javaslat elfogadásával Magyarország ahhoz a horvát kezdeményezéshez csatlakozott, amely az Alpok-Adria együttműködés részeként a régiót GMO-mentessé teszi és megtiltja a „szennyezett” növények termelését. A horvát megyék GMO-mentessé nyilvánítása már az elmúlt év végén befejeződött azzal, hogy az ottani önkormányzataik ezt kinyilvánították és közigazgatási határozatba foglalták.
A horvát törekvések egybeesnek Magyarország ez irányú, az új Alaptörvényben is megfogalmazott elképzeléseivel, azokat tovább erősítik és teljesebbé teszik.

A horvát kezdeményezés célja a GMO-mentes növénytermelés, állattenyésztés, élelmiszer-előállítás és biológiai sokféleség megőrzése. Kölcsönös belföldi gazdasági előnyök várhatók az egészségmegőrzésben és az idegenforgalomban, illetve kedvezőbb exportlehetőségek nyílhatnak a vetőmagok, a termények és a feldolgozott élelmiszerek értékesítésében.

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága egy korábbi ülésén Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium  felelős államtitkára kijelentette, hogy a GMO-ügyek komplex megoldásokat kívánnak, s ezért a kormány már több lépést is tett. Példaként említette a GMO-bizottság létrehozását.