Környezetvédelem

Új emissziókereskedelmi termékkel léphet piacra Magyarország

2011.10.15. - 15:18  |  Nincs hozzászólás

Magyarország számára a klímavédelemben mintegy 3,9 millió, a kiotói klímavédelmi megállapodás alapján 2008-ra keletkeztetett úgynevezett Removal Units (RMU) állhat rendelkezésre, amit értékesíthet – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI kérdésére.

Bencsik János energiáért és klímapolitikáért felelős államtitkár a napokban egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy Magyarország az elsők között visz piacra új terméket, az RMU-t. Az államtitkár hozzátette, hogy az ebből származó bevételt csak a zöld beruházási rendszerben (ZBR) lehet felhasználni, azaz csak olyan beruházásokra, amelyek csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A minisztériumi tájékoztatás szerint "az egységek mennyisége azok keletkeztetésétől függ. A keletkeztetés alapját a kibocsátási leltár adatai, a Kiotói Jegyzőkönyv alatti szabályok, valamint az adott ország esetleges plusz jelentéstételi vállalása adják. ... A Kormány az RMU egységeket minden olyan felhatalmazással rendelkező országnak értékesítheti, ahol a kiotói egységek valamely formában hasznosíthatóak."

Szakértők az MTI kérdésére az RMU "keletkeztetésének" lehetőségét az erdősítés példájával magyarázták. Egy ország annyi RMU-t kaphat, amilyen mennyiségű üvegházhatású gázt tud "befogni" természetes módon, például erdőtelepítéssel. Egy RMU azonos egy tonna szén-dioxiddal.

Magyarország eddig a kiotói egyezményhez közvetlenül kapcsolható AAU, illetve az Európai Unió rendszerében EU ETS egységekkel kereskedett.

A klímavédelem érdekében a Kiotói Egyezmény alapján AAU (Assigned Amount Units) kibocsátás-csökkentési egységeket szerezhet egy ország olyan projektek finanszírozásáért cserébe, amelyek egy másik fejlett országban csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Az Európai Unió Üvegházhatású Gázok Kibocsátás-kereskedelmi Rendszerében (European Union`s Greenhouse Gas Emission Trading Scheme - EU ETS) pedig az országok kapnak kibocsátási egységeket azzal a céllal, hogy a legnagyobb létesítmények szén-dioxid kibocsátását szabályozva csökkenjen a tagországok szén-dioxid kibocsátása. Ez a rendszer fontos pillére az Európai Unió Kiotói Jegyzőkönyvben vállalt célkitűzéseinek megvalósításában.

Forrás: http://www.mti.hu

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »