Környezetvédelem

Mérgező algák lepték el az Erie-tavat

A világ tizedik legnagyobb felületű tavában az egyik legrosszabb fajta alga kezdett el szaporodni, ami miatt a tó vize zöld lett és habos. A NASA adatai szerint hasonló esetek fordultak már elő az ’50-es és ’60-as években is, de most a farmokból, a gyárakból és a háztartásokból származó foszforos víz felgyorsította a folyamatot.

A mostani algavirágzás pontos okát nem ismerik, néhány kutató szerint köze lehet a nagy esőzésekhez és a kagylókhoz. Ez utóbbi talán meglepőnek tűnhet, de az utóbbi időben bizonyos kagylófajták – a zebra és a quagga kagylók – elszaporodtak az Erie-tóban, melyek az algák helyett a fitoplanktonokat falták fel. Ezen az állásponton vannak a NASA kutatói is.

Habár az algák közvetlenül nem öltik meg a halakat, túlzott jelenlétük mégsem jó. Ugyanis ha az alga elpusztul, akkor a baktérium, ami lebontja, a víz oxigénjét használja fel. Ennek következtében olyan oxigénhiányos területek jöttek létre, amelyben a halak nem képesek túlélni. Ráadásul, ha a tóból halászott halakat ember vagy állat fogyasztja el, akkor influenza-szerű tünetek is felléphetnek. Embereknél ez nem feltétlen halálos, viszont a kisebb álltok belepusztulhatnak.

Tavaly nyáron Kína partjainál volt egy hasonló algavirágzás, ami mindent elpusztított, ami az élénkzöld víz útjába került.

Forrás: http://www.huffingtonpost.com