Környezetvédelem

Animáció az elmúlt évtized tüzeiről

A NASA egy olyan animációt készített, mely azt a több millió nagyobb tüzet illusztrálja, amely az elmúlt évtizedben volt a Földön, kezdve az afrikai Szavanna szezonális égéseitől a Nyugat-Oroszország kietlen területeit sújtó 2010-es nagy tűzig. Az animáció elkészítésében műholdak és repülőgépek felvételei, valamint helyszíni adatok voltak a NASA kutatói segítségére. A tüzek környezetre gyakorolt hatását akarták ezáltal jobban megismerni.

A NASA saját fejlesztésű képalkotó rendszerét, a MODIS-t (MODerate Resolution Imaging Spectroradiometer – Mérsékelt Felbontású Képalkotó Spektrodiaméter) használták az animáció megalkotásánál. A videónak köszönhetően abba is betekintést nyerhetnek a kutatók, hogy a tüzek eloszlása, a klímaváltozás és a népességnövekedés milyen összefüggésben vannak egymással, mondta Chris Justice, a Marylandi Egyetem professzora, a NASA kutatásának vezetője.

A videó egy virtuális utazásra viszi a nézőt, mely a 2002 júliusa és 2011 júliusa között történt nagyobb tüzek útvonalán halad. Az ausztrál erdőtüzek, a kínai mezőgazdasági tüzek és az Európában pusztító lángok is láthatók a minifilmen. A NASA adatai alapján a világ tűzeseteinek 70%-a Afrikában üt ki, elsősorban a mezőgazdasági tevékenységek és a villámlások következtében.YouTube előnézeti kép

Forrás: http://e360.yale.edu