Környezetvédelem

Kilencszáz gyűjtődoboz elhasznált fényforrások számára a győri középiskoláknak

Kilencszáz gyűjtődobozt juttat el győri középiskoláknak az évente 30 ezer tonna elektromos és elektronikai hulladék gyűjtését és feldolgozását koordináló Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. Az oktatási intézmények térítésmentesen kapják meg az elhasznált fényforrások gyűjtésére alkalmas dobozokat, amelyeknek tartalmát a Szinflex-Plus Kft. dolgozza fel - hangzott el hétfőn győri sajtótájékoztatón.

A program célja, hogy felhívja a tizenévesek figyelmét a környezetükben, így az otthonaikban, az iskolájukban keletkezett e-hulladék szelektív gyűjtésének fontosságára, s ezzel a környezetterhelés csökkentésére- mondta az Electro-Coord begyűjtési koordinátora.

Simon Zsolt közölte: Magyarországon évente 120 ezer tonna e-hulladék keletkezik, ennek egyharmadát gyűjtik be. A 40 ezer tonnából általában 30 ezer tonna begyűjtése a nonprofit kft. tevékenységéhez fűződik. Az összegyűjtött mennyiség 80-85 százaléka újrahasznosítható, a hulladékból kinyert közel 26 ezer tonna másodlagos nyersanyagot visszaforgatják az ipari termelésbe. Emellett azért is fontos a háztartási hulladéktól elkülönített szelektív gyűjtés, mert az elektromos eszközökben lévő veszélyes anyagokat szakszerűen kell kezelni, ártalmatlanítani – hangoztatta a szakember.

Az országosan évente begyűjtött 5-5,5 millió fényforrást – az évi 10 millió elhasznált neoncső, energiatakarékos és egyéb égők több mint felét – a Szinflex-Plus Kft. kezeli. A társaság az idén több mint 650 tonnát gyűjt be a tavalyi 560 tonnával szemben. Ennek a mennyiségnek 70-75 százalékát újrahasznosítják. A társaság idei árbevétele ebből a tevékenységből az idén meghaladja a 100 millió forintot, ez 20 százalékos növekedést jelent az előző évi forgalomhoz viszonyítva – mondta Sárközi Imre ügyvezető igazgató az MTI érdeklődésére.

Forrás: http://www.mti.hu