Környezetvédelem

Az evőpálcika és az erdőirtás

A kínai erdészeti hivatal adatai szerint Kínában évente 3,8 millió fát vágnak ki abból a célból, hogy legyártsák azt az 58 milliárd evőpálcikát, amely végül a kukában végzi. Az evőpálcikák 45%-a olyan fákból készül, mint a nyárfa és a fenyőfa, és csak a maradék 55% készül a gyorsan megújuló bambuszból. A legyártott evőpálcikák felét Kína használja el, a másik felének 77%-át Japánba, 21%-át Dél-Koreába, 2%-át pedig az USA-ba exportálják.

Az evőpálcikák nagymértékben hozzájárulnak a Kínában történő erőirtáshoz. Egy 2008-as ENSZ-jelentés szerint évente csaknem 30 000 négyzetkilométer erdő tűnik el Ázsiában: ez egy olyan tendencia, amit sürgősen meg kell változtatni a klímaváltozás elleni sikeres(ebb) küzdelem érdekében. A kelet-ázsiai Greenpeace éppen ezért rendszeresen szervez figyelemfelkeltő akciókat az evőpálcikák és az erdőirtás témakörében. Tavaly például 82000 pár használt eldobható evőpálcikából építettek fákat egy forgalmas bevásárlóközpontban. Az akciók hatalmas sikert ért el.

A környezetvédők szerint nemcsak a környezetre ártalmasak az evőpálcikák, hanem minden bizonnyal az emberi szervezetre is. Bár Kínában léteznek előírások a gyártási feltételeket illetően, a szabályok betartását jellemzően nem ellenőrzik, pláne, ha kis vállaltról van szó. Független kutatások ipari minőségű ként, paraffint, hidrogén-peroxidot és rovarirtószert is kimutattak az evőpálcikákban, ezek közül egyik sem tesz jót az emberi szervezetnek.

De szerencsére egyre többen ismerik fel az evőpálcikák okozta problémát, így a kínai kormány 2007 óta különadóval sújtja a fa evőpálcika-gyártókat. Így Kína azóta kevesebbet gyárt exportra, ám az igény ettől még nem szűnt meg: Japán például áttért a vietnámi, indonéziai és orosz gyártmányokra. Ezen felül már 2000 kínai (főként pekingi és kantoni) étterem bojkottálta az eldobható fa evőpálcikák használatát. Japánban valamiért nem követik ezt a jó példát, de reméljük, hogy idővel az ottani embereknél is kialakul az ideális fontossági sorrend az evőpálcika-Föld tengelyen.

Forrás: http://green.blogs.nytimes.com