Környezetvédelem

Rohamosan nő a vízhasználat

Október 31-étől 7 milliárdan leszünk a Földön, az urbanizáció hatalmas méreteket ölt, és a fejlődés nem akar véget érni: ezek a tényezők mind-mind az óriási mértékben megnövekedő vízhasználatot eredményezik. A huszadik században a vízhasználat majdnem dupla akkora mértékben növekedett, mint a Föld lakossága, mondta Kristy Jenkinson, a Világ Erősforrásainak Intézetének munkatársa.

De a folyamat még nem állt meg: várhatóan 2007 és 2025 között is megduplázódik a vízhasználat a fejlődő országokban, és 18%-kal nő a fejlettekben. A legnagyobb mértékű növekedés a legszegényebb országokban várható majd, mondta Jenkinson a www.reuters.com-nak adott telefonos interjúban. Az ebben a században várható környezeti változások – súlyos áradások, aszályok, a csapadék eltolódása – valószínűleg először és a legnagyobb mértékben ezeket az országokat sújtja majd, tette hozzá a kutatónő.

Arra a kérdésre, hogy elég lesz-e a Föld vízkészlete 9 milliárd embernek is – várhatóan ennyien leszünk a Földön a 21. század közepére –, Rob Renner, a coloradói Vízkutató Alapítvány elnöke a következőt felelte: „Nagyon sok víz van a Földön, így minden valószínűség szerint nem fog elfogyni. A probléma csak az, hogy a világ vizeinek 97,5%-a sós, a 2,5%-nyi édesvíznek pedig a kétharmada fagyott állapotban van. Vagyis kevés édesvíz áll a rendelkezésünkre.”

Renner szerint a Földön több mint egymilliárd ember nem jut friss ivóvízhez, és két milliárdan élnek megfelelő higiéniai körülmények nélkül, ez pedig évi 5 millió ember halálát okozza. Elsősorban a gyermekek esnek áldozatul a szomjúságnak, valamint a vízben terjedő fertőzéseknek.

Jenkinson hozzátette, hogy az édesvíz mindössze 8%-át használjuk fel háztartási célra, 70%-a öntözésre, 22%-a pedig ipari célokra megy el. Ez azt jelenti, hogy egy tudatosabb vízgazdálkodás megvalósítására van szükség, hiszen az iható vizet pazarlás például az iparban elhasználni. Ha tudnánk, hogy hol milyen víz kell, akkor javíthatnánk a jelenlegi tendencián, és remélhetőleg nem kellene megélni azt az időt, amikor a víz hiánycikk lesz.