Környezetvédelem

Az olajkitermelés vesztesei: a vándormadarak

Egy, az alaszkai sarkvidéken készített tanulmány kimutatta, hogy a környéken végzett olajfúró tevékenység nem várt hatást gyakorol a vándormadarakra. A terepen elhelyezett kamerák felvételei arról számolnak be, hogy a madártojásokkal, fiókákkal táplálkozó ragadozók elszaporodtak, így a madaraknak ennyivel is nagyobb nyomást kell elviselniük.

„Az emberek jelenléte lehetővé teszi ezeknek a ragadozóknak, hogy olyan helyeken éljenek, vadásszanak, ami eddig nem volt számukra megfelelő, illetve hogy az átlagosnál többen legyenek. Ennek eredményeképpen könnyebben hozzájutnak a vándormadarak fészkeihez, ahol a gyámoltalan prédák várnak rájuk” – mondta Joe Liebezeit, a Wildlife Conservation Society (WCS) kutatója.

Az olyan ragadozók, mint a rókák, a hollók vagy a sirályok kihasználják az ipari infrastruktúra által teremtett lehetőségeket, és olyan környékeken is felbukkannak, amelyekre egyébként nem merészkednének. Ráadásul az olajfúró által termelt hulladék táplálékként szolgál számukra, így sokkal könnyebben szaporodnak, mint korábban.

Már egy 2009-ben, az Ecological Applicationban megjelent tanulmány is megállapította, hogy az olajipar megjelenésének következtében elszaporodó ragadozók elsősorban a lappföldi sármányok és víztaposók életére törtek, de a megfigyelések azóta is folytatódnak, és további fészkelő madarakat is vizsgálnak.

„Az általunk készített tanulmány az első, amely kifejezetten az északi-sarki ún. olaj-lábnyom fészkelő madarakra tett hatásait vizsgálja. De tanulmányunk még abban is egyedülálló, hogy természetvédelmi csoportok, az ipar és a kutatók közös munkájának gyümölcse” – fűzte hozzá Liebezeit.

A megfigyelésben a kutatók segítségére volt egy terepen felállított kamerarendszer is, amely a Prudhoe-öbölben lévő olajmező környékén, és a távolabbi, lakatlan területen élő ragadozókat figyelte, amint azok madarakra vadásznak. Ezek a kamerák automatikusan fényképet készítenek, amikor egy állat mozgását érzékeli. Ilyen berendezéseket egyre több kutatásnál alkalmaznak szerte a világon.

A WCS észak-amerikai igazgatója, Jodi Hilty a következőket mondta: „Egy fénykép többet mond ezer szónál, és az alaszkai sarkvidéken készített képek arról beszélnek, hogy a körülmények megváltoztak, és ez veszélyezteti a vándormadarakat. Ám a képek arra is emlékeztetnek minket, hogy milyen sokat jelentenek ezek az érintetlen tájak az ott élő állatoknak, például a madaraknak is.”

Forrás: http://news.mongabay.com