Környezetvédelem

Az extrém időjárás valószínűleg összefügg a globális felmelegedéssel

Az Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC – Kormányközi Klímaváltozási Testület) jelentése szerint kettő a háromhoz az esély arra, hogy az ember által okozott klímaváltozás már eddig is szélsőséges időjárást okozott. A jelentés összefoglalójában az olvasható, hogy az egyre vadabb időjárás, mint például a Thaiföldet sújtó óriási esőzések, egyre több anyagi kárt okoznak majd, és egyre több területet tesznek lakhatatlanná.

A jelentés úgy fogalmaz, hogy a tudósok „szinte biztosak” abban, hogy a folytatódó felmelegedés nem pusztán extrém hőhullámokat és – bizonyos régiókban – szárazságot okoz, hanem hatalmas esőzéseket is, amelynek következtében egyes terültetek víz alá kerülhetnek.

Mivel a jelentés témája, vagyis hogy a klímaváltozás összefügg-e az extrém időjárással, elég vitatott, így a decemberben, a dél-afrikai Durbanban megrendezésre kerülő klímaváltozási tárgyalásokon a meghívottak erről is vitázni fognak. „Szerintem az emberek megértették, hogy a szélsőségek ott jelentkeznek, ahol a klímaváltozás hatásai nagyobbak” – mondta Jerry Meehl, az amerikai Nemzeti Légkörkutató Intézet tudósa.

Forrás: http://e360.yale.edu