Környezetvédelem

Télen is lehet zöld az otthona

Jelenleg is számos megoldás áll rendelkezésünkre, hogy lakóépületeinkben alkalmazhassuk az energia- és költségmegtakarítás fortélyait, mely a téli hónapok beköszöntével még hangsúlyosabb szerepet kap.

Fogyasztási szokásaink átalakítását egy tudatosabb szemléletmód irányában kezdhetjük egészen apró dolgokkal is. Ha társasházban lakunk, a rezsiköltség csökkentése felé tett első lépést jelentheti a mozgásérzékelőkkel ellátott automatikus világítás kialakítása a közös helyiségekben, mellyel egyes zónák kezelése és optimalizálása különállóan valósítható meg. Sőt, egy fárasztó nap után, ha bevásárlószatyrokkal teli kézzel lépünk be a lépcsőházba, nagy könnyebbséget jelent, hogy még a kapcsolót sem kell keresgélni.

A vállalat fogyasztásmérő készülékével leolvasható az épületben található különböző rendszerek fogyasztása, így megtudhatjuk, mi okozza a túlfogyasztást. Gyakran előfordul az is, hogy a közös helyiségekben felkapcsolva marad a világítás. Többféle időzítőkapcsoló közül választhatunk, melynek alkalmazásával erősen megnyirbálhatjuk a közösségi villanyszámlát, hiszen használatával akár évi 400 óra világítás takarítható meg, ami napi egy órát jelent. Ehhez még hozzájön, hogy a ház külső világításának automatizálásával akár 50% megtakarítás érhető el.

Az ősz és a hűvös időszak beköszöntével egyre fontosabbá válik, hogy otthonunkban is optimalizáljuk a világítást, az árnyékolást és a fűtést, amennyire csak lehet. Ha csökkenteni szeretnénk a világítási költségeket, a jelenlétérzékelők használatán felül a fényerő-szabályozókkal az egyes helyek világításának fényereje külön-külön állítható, és a fényforrások egy vagy akár több pontról is vezérelhetők.

Nem csak, hogy beállítható a szoba kívánt hangulatának megteremtéséhez szükséges fényerő, de így akár 20% energiát is megtakaríthatunk. Az új szabályozók, nyomógombok és programozható termosztátok felszerelése pedig rendkívül egyszerű, nincs szükség hozzá az elektromos vezetékek cseréjére.

A KNX rendszer mindezt „egy kézben” tartja, az épületben található összes funkciót képes kezelni. Használata kényelmes, mivel interneten vagy telefonon keresztül is irányítható, ráadásul egy eszköz meghibásodása esetén a rendszer zavartalanul működik tovább. Az említett, csupán néhány ezer forintos beruházások hozadéka – időzítőkapcsoló, mozgásérzékelő vagy dimmer felszerelése a kapcsoló helyére – már rövid távon is érzékelhető.

A fenntartható és energiahatékony technológiák mellett egészen egyszerű tippekkel is tehetünk a mindennapi energiatakarékosságért.

– Rendszeresen takarítsuk a lámpákat. A rajtuk felgyülemlett szennyeződés jelentősen ronthatja a világítás hatásfokát.

– Rendszeresen takarítsuk az ablakokat. Az üvegen lévő kosz gátolja a természetes fény bejutását. Használjuk ki a természetes fényt az árnyékolók felhúzásával és a függöny elhúzásával.

– A hagyományos volfáramizzókat cseréljük kompakt fénycsövekre vagy LED technológiára. Ezekkel összevetve a hagyományos izzók 75%-kal több energiát fogyasztanak.

– A helyiség elhagyásakor kapcsoljuk le a világítást.

– Hagyjuk szabadon a radiátorok közvetlen környezetét, különben ronthatjuk azok hatásfokát.

– Megfelelően válasszuk meg a termosztáton beállított hőmérsékletet. 1 Celsius foknyi hőmérséklet-növelés akár 8%-os növekedést eredményezhet a fűtési költségben.

– Gondoskodjunk az épület megfelelő szigeteléséről – rossz szigetelés esetén a hőveszteség akár 90%-os is lehet.

– A legjobb energiatakarékossági osztályba tartozó termékeket vásároljunk. Hétféle energiatakarékossági osztály létezik, amelyeket színkód és betű jelöl (a legtakarékosabbak a zöld színnel és A betűvel jelölt termékek).

– Teljesen kapcsoljuk ki a televíziót és a játékkonzolokat – készenléti állapotban való fogyasztásuk akár évi 18 000 Ft is lehet.

A fenti tippek után nincs is más dolgunk, mint egy jó meleg teát vagy kakaót szürcsölgetve zölddé változtatott, energiahatékony otthonunk ablakából szemlélni a lassan télbe forduló természetet. Vagy akár tenni egy párizsi sétát a színjátszós levelek borította, vagy a már karácsonyi díszkivilágításban úszó Champs-Elysées-n az intelligens energiamenedzsmentünknek köszönhető megtakarításból.