Környezetvédelem

Az orvvadászat miatt pusztult ki a nyugat-afrikai fekete orrszarvú

Az orvvadászat elleni küzdelem erőtlensége vezetett a nyugat-afrikai fekete orrszarvúk számának csökkenéséhez, mely a héten hivatalosan bejelentett kihalásukhoz vezetett. 2000-ben még tíz egyedet tartottak számon Kamerunban, de a szarvukért folyamatosan vadászták őket, így a nyugat-afrikai fekete orrszarvú természetes környezetben már nem, csak állatkertekben él.

„Nagyon kis erőfeszítés irányult arra, hogy megfékezzék az orvvadászatot, az elfogott orvvadászokat nem ítélték el, de még meg se büntették, így semmi sem rettentette el őket az illegális vadászattól” – mondta a Craig Hilton-Taylor, a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) munkatársa.

A nyugat-afrikai fekete orrszarvúk eltűnése azért különösen nagy veszteség, mert ezek genetikailag különböztek a többi orrszarvúfajtától. Ráadásul a szakértők szerint a fogságban született egyedeket lehetetlen visszaszoktatni természetes környezetükbe.

A dél- és kelet-afrikai fekete orrszarvúk védelme szerencsére sikeresebb volt, bár ezek közül is rengeteget mészárolnak le orvvadászok. A 20. század elején még százezer kelet-afrikai orrszarvú élt a kontinensen, de 1960-ra már nagyjából csak 1500 egyedet tartottak számon. Ma a tenyésztésnek és az állatvédelmi intézkedéseknek köszönhetően körülbelül 4500 ilyen orrszarvúról tudnak. De Robert Zigg, a zürichi állatkert igazgatója szerint ebben az évben már 350 orrszarvút öltek meg csak Dél-Afrikában. „A legutóbbi adatokról mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy bíztatók” – mondta Zigg, akinek az állatkertje részt vesz a kelet-afrikai orrszarvúk tenyésztésben.

Hilton-Taylor szerint, aki a Természetvédelmi Világszervezet veszélyeztetett állatokat számon tartó Vörös Listáját kezeli, az észak-afrikai fehér orrszarvúk is nagy veszélyben vannak. „Amennyire tudjuk, összesen négy, félig fogságban tartott egyed él még a Földön. Ezeket egy cseh állatkertből szállították át egy kenyai farmra, ahol részben vadon élhetnek.” Bár vannak nem hivatalos adatok Kongó és a mai Dél-Szudán területén élő populációkról, de ha még valóban léteznek, akkor is csak nagyon kis számban, és túlságosan nagy mértékben vannak kiszolgáltatva az orvvadászoknak.

Csütörtökön a Természetvédelmi Világszervezet egy frissített adatokat tartalmazó Vörös Listát tett közzé. A kritikusan veszélyeztetett fajok közé tartozik a San Jose-i üreginyúl és a Diplomys rufodorsalis rendszertani elnevezésű (angolul: Red Crested Tree Rat), vörös színű rágcsáló, amelyet nem rég fedeztek fel újra, mivel száz évre eltűnt az emberek szeme elől. Hilton-Taylor szerint az európai nerc „sokkal rosszabb helyzetben van, mint azt korábban gondolták”, míg az utolsó ausztrál wollemi fenyő könnyen kipusztulhat, mivel egy gombás fertőzés ütötte fel a fejét élőhelyén. Eközben a tarzan kaméleon szaporodásnak indulhat, ha élőhelyét, Madagaszkárt védett területnek nyilvánítják.

Forrás: http://green.yahoo.com