Környezetvédelem

Újabb olajszivárgást észleltek Nigériában

A Royal Dutch Shell vasárnap jelentette be, hogy újabb szivárgást észleltek Nigéria déli torkolatvidékén, az okozott károk egyelőre ismeretlenek. A szivárgást szombaton, az egyik leányvállalat, az Abidawa csővezetékén fedezték fel. A Shell nyilatkozata szerint a hibát már elhárították, most a kárfelmérés és a terület megtisztítása zajlik.

A vezeték az Okodia-Rumuekpe vezetékrendszer része, mely Bayelsa-államon keresztül fut – olvasható a reuters.com oldalon. A Niger deltájában viszonylag gyakoriak az olajszennyezések, melyet az olajvállalat szerint a vezetékekkel való visszaélések, a szabotőr akciók és a lopások okoznak. Ezzel szemben az Environment Rights Action és a Friends of the Earth Nigeria szerint a legutóbbi szivárgás is egy működési hiba következtében történt, ráadásul a csövek karbantartása és az eszközállomány sem megfelelő minőségű.

Az augusztusi szivárgás óta a Shell-re egyre nagyobb nyomást gyakorol az UNEP (az ENSZ Környezetvédelmi Programja), hogy tegyen többet a nigériai olajszennyezések megfékezésében. Az augusztusi olajszennyezés után a Shell elismerte egy érintett nigériai közösség kártérítési igényét a bíróság előtt, a per pedig precedensként szolgálhat hasonló ügyek esetében.

Az UNEP szerint a Niger-delta egyik vidékén, Oginoföldön van szükség a világon eddig valaha volt legnagyobb mértékű tisztításra, mely összesen 1 milliárd dollárba kerülhet és harminc évet is igénybe vehet. A Shell is és a nigériai kormány is felülvizsgálja az UNEP megállapításait, ám még egyikük sem tudott eredményeket felmutatni.