Környezetvédelem

Beszüntethetik a csimpánzkísérleteket az USA-ban

A csimpánzok és az emberek szervezete hasonló, ezért ez az emberszabásúak különösen értékesek a tudományos kutatások szempontjából, miközben a ketrecekben sínylődő csimpánzok hatalmas együttérzést váltanak ki belőlünk, emberekből. A kutatóknak a csimpánz a szörnyű betegségek elleni küzdelem lehetőségét jelenti, mások viszont csak a szenvedő állatot látják.

Csimpánzokon végzett orvosbiológiai kutatásoknak köszönhetjük a hepatitis B és a hepatitis C elleni oltást. Ezekben a betegségekben 170 millióan szenvednek világszerte, mégis a csimpánzokon végzett kísérleteket mindvégig felháborodás övezte. Az érdekvédelmi szervezetek kitartó munkájának köszönhetően akár egy éven belül beszüntethetik a hasonló kísérleteket. És tekintve, hogy az Egyesült Államokon kívül csak az afrikai Gabonban végeznek invazív kísérleteket csimpánzokon, jelentősen csökkenne a csimpánzokon végzett kísérletek aránya.

„Ez egy nagyon jelentős pillanat. Itt az ideje, hogy a csimpánzok kiszabaduljanak a laboratóriumokból” – nyilatkozta Wayne Pacelle, a Humane Society of United States elnöke. Pacelle szerint a csimpánzokon végzett kísérletek drágák, ráadásul nem is feltétlen szükségesek. „Ez egy veszélyeztetett faj, amely genetikailag a legközelebb áll hozzánk. Nem szabadna kihasználnunk a hatalmunkat” – írja a nytimes.com.

Dr. John VandeBerg, a hat állatkísérleteket végző laboratórium egyikének, a san antonio-i  Southwest National Primate Research Centernek az igazgatója szerint az emberek életét veszélyezteti, ha beszüntetik a csimpánzokon végzett kísérleteket. „A gyógyszerkutatások esetleges visszaszorítása százezrek, vagy akár milliók halálát okozhatja, mert éveket késhetnek az új gyógyszerek”. Ha emberek életét lehet megmenteni, akkor „etikátlan nem elvégezni ezeket a kísérleteket” – mondta VandeBerg.

Jelenleg nagyjából ezer csimpánz él laboratóriumokban az USA-ban. Körülbelül 1920 óta használnak fel fogságban tartott csimpánzokat a különböző kutatások során, nagyjából azóta, hogy Robert Yerkes, a Yale professzora elkezdte behozni őket az országba. Az 1950-es évektől a légierő az űrprogram keretein belül kezdte tenyészteni a csimpánzokat, a ’80-as évektől pedig az AIDS-kutatások során kísérleteztek ezeken az állatokon. A ’70-es évek közepétől kezdve azonban egyre hevesebben kezdtek tiltakozni a csimpánzok befogása ellen, ennek eredményeképpen már csak tenyésztett egyedeken legális kísérleteket végezni. 2000 óta pedig a kormány köteles az általa birtokolt állatokat egy bizonyos idő után „nyugdíjba vonultatni”, akik ezt követően az ún. „Chimp Heaven”-ben lelhetnek otthonra.

Az állatvédő szervezetek nyomásának hatására jövő szeptemberben dönthetnek a csimpánzokon – és a többi emberszabásún – való kísérletezések betiltásáról. Akárhogy is lesz, a kísérletet végző kutatók és az állatvédők is tudják, hogy a csimpánz csak egy a számos állatfaj közül, amelyeken kísérleteket végeznek, ez a jelenlegi vita valójában egy sokkal nagyobb vita része.