Környezetvédelem

Bencsik János: a fejlődő országok is tegyenek kibocsátás-csökkentési vállalásokat

Magyarország a kibocsátások nyomon követhetőségének és elszámoltathatóságának megteremtésében érdekelt - fejtette ki Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért és klímapolitikáért felelős államtitkára, amikor a durbani éghajlat-változási konferenciára való felkészülésről tájékoztatta az országgyűlés európai ügyek bizottságát hétfőn Budapesten.

Az államtitkár az Európai Unió számára kiemelten fontos szempontként említette, hogy a közelgő tárgyalások olyan rezsim felépítéséhez vezessenek, amelyben nemcsak a jelenleg fejlettnek minősülő országok, hanem a feltörekvő fejlődő országok is megfelelő kibocsátás-csökkentési vállalásokat tesznek.

A tárca tájékoztatása szerint az államtitkár aláhúzta: az EU kompromisszumos megoldásként hajlandó lehet támogatni a Kiotói Jegyzőkönyv továbbélését is, azonban csak a globális kibocsátások többségét lefedő párhuzamos rezsim kiépítése mellett. Kulcsfontosságú téma továbbá a kibocsátások megfelelő nyomon követése és elszámoltatása, egy globális és egységes monitoring szabályrendszer révén – közölte.

A közlemény szerint Bencsik János hangsúlyozta, hogy Magyarországnak változatlanul erős érdeke fűződik a Kiotói Jegyzőkönyvön alapuló karbonpiac 2012 utáni zavartalan működéséhez: nemcsak klímavédelmi megfontolásokból, hanem nemzetgazdasági tényezőket, például a 2008 óta felhalmozott kvótatöbbletet figyelembe véve is. Az elsődleges szempont itt a kvóták értékcsökkenésének elkerülése.

A durbani klímacsúcsot 2011. november 28. és december 9. között rendezik meg az Egyesült Nemzetek Szervezetének égisze alatt. Az eseményen Kovács Tamás Iván európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár vezetésével hatfős szakmai delegáció képviseli Magyarországot.

Forrás: http://www.mti.hu