Környezetvédelem

Az osztrigák tömeges pusztulása jelzi, hogy az óceánok elsavasodása már elkezdődött

2011.11.22. - 14:07  |  Nincs hozzászólás

A túlzott szén-dioxid kibocsátás egyik okozata, a világ óceánjainak elsavasodása már elkezdődött, ezt bizonyítja az oszrigalárvák tömeges pusztulása a Csendes-óceán északnyugati partjainál. Tudósok szerint ez csak az előszele annak, ami történni fog, ha a szén-dioxid kibocsátásának mértéke nem csökken a jövőben.

Az oregoni Netarts-öbölben, a Whiskey Creek kagylókeltetőben érte utol a végzet az osztrigákat 2006 és 2008 között. Nehéz elképzelni, hogy a ’60-as és ’70-es évek során a levegőbe kerülő mérgező gázok most, évtizedekkel később tették meg hatásukat, nevezetesen, hogy elsavasodott az óceánok vize.

A kagylókeltető tulajdonosa, Mark Wiegardt és felesége, Sue Cudd 2006 során arra lettek figyelmesek, hogy az osztrigalárvák 70-80%-a elpusztult. Már korábban is előfordult a lárvák nagyarányú pusztulása, ám az a vízben lévő baktériumokhoz volt köthető. Miután a házaspár dollárezreket költött a víz kitisztítására, az esetleges kórokozók elpusztítására, az osztrigalárvák továbbra is hullottak.

Végül az Oregoni Egyetem biogeokémikusának és tengerbiológusának, Burke Hales-nek a segítségét kérték, aki a pár által küldött vízmintákat vizsgálva először azt gondolta, hogy valamit elronthattak a mintákkal, mert az oldott szén-dioxid tartalom olyan elképesztően magas volt. De kiderült, hogy a mintákkal nem volt semmi baj: a Whiskey Creek kagylókeltető vize a levegőből a vízbe süllyedő nagy mennyiségű szén-dioxid miatt elsavasodott.

Az óceánok elsavasodását – ami elsősorban a kagylóknak, a koralloknak és a tengeri sünöknek árt – eddig egy olyan problémaként kezelték, amivel a jövőben kell majd szembenézni, de a Whiskey Creek kagylókeltető este azt bizonyítja, hogy a probléma már most kialakult. 2006 és 2008 között hidegebb, savas vizek törtek fel az óceán mélyéből Oregon, Washington és Brit-Kolumbia partjainál, hatalmas károkat okozva nemcsak a Whiskey Creeknek, de a többi osztrigatenyésztőnek is.

Mivel az óceánban a víz folyamatosan kering, a savas áramlatok, amelyek akkor elérték a partokat, már 30-50 évesek lehettek, vagyis a feltörésükhöz képest évtizedekkel korábban kibocsátott szén-dioxid miatt voltak savasak. Ez az időeltolódás nagyon fontos, hiszen a fosszilis energiahordózok elégetésével járó szén-dioxid-mennyiség közel felét elnyelik az óceánok, a szén-dioxid-kibocsátás pedig drámaian megnőtt az utóbbi évtizedekben. A National Oceanic and Atmospheric Administraton (NOAA) számításai szerint az évszázad végére az óceánok 150%-kal is savasabbá válhatnak, mint az elmúlt 20 millió évben valaha voltak. „A probléma valóságos, az emberi tevékenységek hatásai már mérhetőek” – fűzte hozzá Hales.

Az érintett kagylótenyészetek a 2006 és 2008 között történ események után folyamatosan megfigyelik a víz minőségét. Megfigyelték például azt, hogy nem mindegy, melyik napszakban merítenek vizet a tartályaikba: a napközben, amikor a fitoplanktonok száma a napfény hatására megnőtt, a víz pH-ja kevésbé alacsony, mint a nap más időszakaiban. Most, ahogy a tenyésztők elnézik a tájat, úgy tűnik, hogy minden rendben van, de közben jól tudják: valami végérvényesen megváltozott.

Forrás: http://e360.yale.edu

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »