Környezetvédelem

Ahová a hajók pusztulni mennek

2011.11.23. - 11:11  |  Nincs hozzászólás

Bár kis hazánkban közvetlenül nem tapasztalható, mégis tudjuk, hogy a nagy szállítóhajók alkotják a fogyasztói társadalom gerincét. Több száz méter hosszúak, több száz tonnákat szállítanak keresztül-kasul a Föld vizein. Egy ilyen félelmetesen nagy behemót megépítése lenyűgöző mérnöki teljesítmény, de ennél talán érdekesebb az, hogy mi történik a tankerekkel, miután lejárt az idejük.

Még ha nem is tud már tengerre szállni, az ilyen hajókba beépített nyersanyag azért ér még valamit. Manapság a kiöregedett hajók a harmadik világ városaiban található hajóroncstelepekre kerülnek: a fogyasztók szeme elől gondosan elrejtve, ahol olcsó a munkaerő, és enyhék a környezetvédelmi törvények. Itt a hajókat apránként, általában puszta kézzel elbontják, mindent elvisznek, ami még értékes benne.

A bangladeshi Chittagongtól 20 kilométerrere fekvő Fauzdarhatba vezet sok-sok hajó utolsó útja. Több mint húsz hajóroncstelep található a 25 kilométeres partszakaszon: egy ipari vesztőhely, ahol emberek ezrei a kiszolgált hajókból próbálják fenntartani magukat, mindenféle védőfelszerelés nélkül bontják a hajókat, kiszolgáltatva a balesteknek, betegségeknek, mérgező gázoknak és anyagoknak. De Chittagong csak egy a sok hajóroncstelep közül, a pakisztáni Gadaniban található talán még egy ennél is nagyobb, de az indiai Alangban is van egy.

Környezetvédelmi csoportok, mint például a Greenpeace is, próbálták felhívni a figyelmet a hajóroncstelepekre, és arra, hogy mekkora veszélyt jelentenek az emberekre és a környezetre. Mostanra már van némi remény arra, hogy a hajózási nagyvállalatok – társadalmi nyomásra – kiépítsék az ún. „zöld hajó újrahasznosító” létesítmények rendszerét a fejlődő országokban is, ezzel pedig elkezdődhetne a hajóroncstelepek felszámolása.YouTube előnézeti kép

Fotók: flickr.com

Forrás: http://atlasobscura.com

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »