Környezetvédelem

A globális felmelegedés tíz meglepő következménye – videó

A globális felmelegedésnek vannak nyilvánvaló következményei: a sarki jegek olvadása, a szélsőséges időjárás, az óceánok elsavasodása ismert és sajnos már tapasztalható hatása a klímaváltozásnak. Ám vannak kevésbé ismert, sokak által kevésbé érezhető hatásai is a globális felmelegedésnek. Ezek közül tíz a következő:

1. Egyre több erdőtűz van az USA-ban és világszerte, a magasabb hőmérséklet és a korai hóolvadás miatt.

2. A sarki növényzet robbanásszerűen növekedésnek indult, szintén a korai olvadás miatt.

3. Az állatok elhagyják eredeti természetes élőhelyüket, sok élőlény, köztük például a mókus, magasabban fekvő területekre költözik a hőmérséklet növekedése miatt.

4. A növények korábban virágzanak, és több pollent termelnek a magasabb hőmérséklet miatt, így az allergiaszezon korábban kezdődik és tovább is tart.

5. Százhuszonöt sarkvidéki tó tűnt el, ennek oka az általában fagyott talaj megolvadása lehet.

6. A szén-dioxidnak hűtő hatása van a legfelsőbb légrétegekben, így a műholdak nagyobb sebességgel keringenek a csökkenő ellenállás következtében.

7. A megnövekedő tengerszint és az extrém időjárás végzetes károkat okozhat a történelmi helyeken, egy hatszáz éves templom a thaiföldi Sukhothai-ban már megsérült a szélsőséges időjárás következtében.

8. A fagyott talaj megolvadása földcsuszamlásokat idézhet elő, vagy víznyelőket hozhat létre, így az épületek és az emberek is veszélybe kerülnek.

9. A hegységek magasabb lesznek, mert a megolvadó gleccserek miatt kevesebb súly nehezedik rájuk.

10. Rég lefeledett betegségek üthetik fel a fejüket, például a himlő is újra megjelenhet, ha a régi holttestek kiolvadnak.

YouTube előnézeti kép