Környezetvédelem

A Föld legészakibb botanikus kertje

A norvég városka, Tromsø az északi sarkkörtől 350 kilométerre északra fekszik egy kis szigeten. Itt található a világ legészakibb egyeteme, a Tromsø-i Egyetem, amely a világ legészakibb botanikus kertjével büszkélkedhet.

Az 1994 óta működő botanikus kert minden évben májustól októberig van nyitva, ilyenkor a Golf-áramlat enyhítő hatásának köszönhetően meglepően jó idő van. Ebben az időszakban az egész kert virágba borul, de nyár végén, augusztusban látható a maga teljességében. A nyári hónapokra – május közepétől június közepéig – esik az az időszak, amikor a Nap nem nyugszik le, ez kedvez a növényeknek a hideg időben. November végétől január közepéig azonban nem kel fel a Nap, ilyenkor a vastag hótakaró védi a növényeket a hidegtől. A tavaszi olvadással pedig kezdődik az egész évi ciklus elölről.

A botanikus kert korábban egy svéd tanárnő, Hansine Hansen tulajdonában állt, aki megművelte ezt a területet, de végső akaratának megfelelően ma már oktatási célokra használják fel a földet, ahol több ezer növényfajtával ismerkedhetnek meg a kíváncsi látogatók. „A botanikus kert olyan, mint egy könyvtár, csak ide növényeket gyűjtünk össze, és ahol akár ritka növényekkel is megismerkedhetnek a látogatók” – mondta Dr. Finn Haugli, a botanikus kert igazgatója.

A tromsø-i botanikus kertbe látogatva azonban nem csak a növényekről tanulhat az ember: a tanséta a kövek és sziklák bemutatásával, vagyis földtani ismeretekkel kezdődik. Ami a növényeket illeti, leginkább az északi földtekéről származó, sarkvidéki és alpesi, vagyis a magasan fekvő növények találhatók meg a botanikus kert gyűjteményében.

A videón megnézheted, hogy milyen virágokkal és növényekkel lehet találkozni a világ legészakibb botanikus kertjében.YouTube előnézeti kép

Forrás: http://www.humanflowerproject.com